Αναγόρευση π. Βασιλείου Κολέτσα σε Διδάκτορα της Νευροχειρουργικής Κλινικής

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Π.Θ παρουσία του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, του Κοσμήτορα της Σχολής κ. Κωνσταντινίδη και των Καθηγητών της Ιατρικής σχολής πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης σε Διδάκτορα της Νευροχειρουργικής Κλινικής του π. Βασιλείου Κολέτσα, κληρικού της Μητροπόλεώς μας

Ο π. Βασίλειος εξεπόνησε την διδακτορική του διατριβή με τίτλο ” Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ” με επιβλέποντα τον καθηγητή Νευροχειρουργικής κ. Ιωάννη Μαυρίδη. Η Διδακτορική διατριβή βαθμολογήθηκε με “ΆΡΙΣΤΑ”.

Ο κύριος σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση της επιστημονικής προσφοράς του Αγίου Λουκά στις χειρουργικές επεμβάσεις του νευρικού συστήματος. Η προσφορά αυτή αφορά τρεις κυρίως τομείς, τη νευροανατομία, τη νευροχειρουργική και την περιοχική αναισθησία.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από λεπτομερείς περιγραφές ποικίλων ανατομικών δομών του εγκεφάλου και του κρανίου, καθώς και διεγχειρητικών ευρημάτων από τις νευροχειρουργικές του επεμβάσεις. Διαλεύκανε νευροχειρουργικούς όρους και περιέγραψε νευροχειρουργικές τεχνικές. Παρείχε επίσης συμβουλευτικές οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια των νευροχεριουργικών επεμβάσεων.

Διαβάστε ακόμη  Ξεκινά σήμερα η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

H περίληψη της διατριβής: Η επιστημονική συμβολή του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως (Valentin Felixovich Voyno-Yasenetsky, 1877-1961) στις χειρουργικές επεμβάσεις του νευρικού συστήματος

Ο Valentin Felixovich Voyno-Yasenetsky (VFVY) (γνωστός ως Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως) υπήρξε διάσημος Καθηγητής Ανατομίας και Χειρουργικής του περασμένου αιώνα. Ήταν ιδιαιτέρως επιδέξιος χειρουργός, έμπειρος σε ποικίλες χειρουργικές υποειδικότητες, εστιάζοντας κυρίως στην περιοχική αναισθησία και στη χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων.

Ο κύριος σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση της επιστημονικής προσφοράς του Αγίου Λουκά στις χειρουργικές επεμβάσεις του νευρικού συστήματος.

Η προσφορά αυτή αφορά τρεις κυρίως τομείς, τη νευροανατομία, τη νευροχειρουργική και την περιοχική αναισθησία. Το έργο του χαρακτηρίζεται από λεπτομερείς περιγραφές ποικίλων ανατομικών δομών του εγκεφάλου και του κρανίου, καθώς και διεγχειρητικών ευρημάτων από τις νευροχειρουργικές του επεμβάσεις.

Διαλεύκανε νευροχειρουργικούς όρους και περιέγραψε νευροχειρουργικές τεχνικές.

Παρείχε επίσης συμβουλευτικές οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια των νευροχεριουργικών επεμβάσεων.