Ανάπλαση στα χρόνια του Ζαμπούκη: Ράβε – ξήλωνε στους πεζόδρομους με το «καλημέρα»


Είναι να απορεί κανείς για τον τρόπο που γίνονται κάποια έργα σε αυτή την πόλη. Πάρτε για παράδειγμα τα έργα για το φυσικό αέριο και την οπτική ίνα που έχουν προκαλέσει χάος στους δρόμους. Πριν ένα χρόνο, εξάλλου, όπως θα θυμάστε, ο Δήμαρχος έφτασε στο σημείο να στέλνει επιστολές ζητώντας να είναι έτοιμη η Λεωφόρος Δημοκρατίας για την παρέλαση της 25 ης Μαρτίου, ενώ λίγο αργότερα, ο ίδιος έδινε σόου μπροστά στις κάμερες, έξαλλος με τον εργολάβο του φυσικού αερίου! Στο τέλος κατάφερε να συνεννοηθεί με τις εταιρείες που εκτελούν έργα φυσικού αερίου και οπτικής ίνας στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, ώστε να περάσουν με τη σειρά και να μην έχουμε τα γνωστά ράβε – ξήλωνε. Βέβαια, τελικά, το ράβε – ξήλωνε δεν το αποφύγαμε, μόνο που δεν αφορά κανένα από αυτά τα δύο έργα, αλλά το ίδιο έργο της ανάπλασης των πεζοδρόμων.

Αυτό το τόσο διαφημισμένο έργο, που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, κυρίως για το «πετσόκομμα» δέντρων, για τα οποία υποτίθεται ότι θα υπάρξει αντικατάστασή τους με νέα δέντρα, αν και δεν μοιάζει να έχει μείνει χώρος ελεύθερος για κάτι τέτοιο, με τις εξέδρες των καφέ
που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν ένθεν κακείθεν… Αντιδράσεις, βέβαια, υπήρξαν και από πολίτες και μάλιστα και από άτομα με αναπηρία, τα οποία μέσω του προέδρου του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Κώστα Ευθυμιάδη είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον λάθος τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι πλάκες όδευσης για τυφλούς.

Παρά το γεγονός ότι για καιρό η δημοτική αρχή έκανε ότι δεν ακούει, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών, τελικώς, η υπόθεση εξελίχθηκε σε ακόμη ένα φιάσκο: συνεργεία άρχισαν να ξηλώσουν χθες τις πλάκες για τους τυφλούς από τον πεζόδρομο του ταχυδρομείου, αφού είχαν τοποθετηθεί εντελώς λάθος. Μάλιστα σε μία περίπτωση, η κίτρινη λωρίδα κατέληγε πάνω σε παρακείμενο ΔΕΝΤΡΟ. Σε ανάρτηση για το θέμα από τον maximum FM, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Μπάμπης Μιχαηλίδης έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προσπαθώντας να κατευνάσει τα σχόλια των οργισμένων πολιτών:

«Έγινε ένα λάθος άλλαξαν 5 πλακάκια ακριβώς και έβαλαν άλλα . Το λάθος ήταν του εργολάβου και το διόρθωσε .Που είναι το κακό; Ποια λεφτά ξοδεύτηκαν και τι είναι αυτά που γράφεται; Επίσης η ανάπλαση δεν τελείωσε ακόμη θα γίνει δεντροφύτευση . Για να παραλάβεις ένα έργο πρέπει να τελειώσει. Όσο για τα τραπεζοκαθίσματα πριν το 2019 το μέσο για την διέλευση πεζών ήταν 1,70 . Από το 2019 και μετά έγινε 2,70 για την διέλευση πεζών , μητέρων με καρότσι και οχημάτων ΕΚΑΒ – Πυροσβεστικής . Όποιος καταστηματάρχης βγει πιο έξω με τραπεζοκαθίσματα και δεν τηρεί το 2,70 θα έχει πρόστιμο».

Δεν ξέρουμε πού ακριβώς είδε ο κύριος Μιχαηλίδης τα 2,70 μέτρα απόστασης, τον προκαλούμε να πάρει ένα μέτρο και να πάει σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους να μετρήσει τις αποστάσεις και τον πραγματικό χώρο που απομένει για τους πεζούς. Όταν δει ότι το 2,70 είναι όνειρο θερινής νυκτός, ας γράψει ακόμη ένα σχόλιο… Το ίδιο προτείνουμε να κάνει και ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης Νίκος Γεωργιάδης, που πριν λίγο καιρό είχε «μαλώσει» τους δημοσιογράφους επειδή είχαν ασχοληθεί με τρόπο που ο ίδιος δεν ενέκρινε με το θέμα των αποτυχημένων, όπως αποδείχθηκε, αναπλάσεων…