Ανατριχιαστικά στοιχεία για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ 


Ανατριχιαστικά ήταν όλα όσα είπε ο Διευθυντής Αγγειοχειρουργός του νοσοκομείου Παπανικολάου Γιώργος Τρελλόπουλος στην εκπομπή +NEWS  του FLASH TV.

Όπως ανέφερε, τη διετία 2020-2021 νοσηλεύτηκαν 4000 ασθενείς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι 685 διασωληνώθηκαν, κι από αυτούς, οι 340, δηλαδή περίπου το 50%, κατέληξε.

Μάλιστα, για ένα ποσοστό, περίπου το 10% από όσους διασωληνώθηκαν κι έμειναν εκτός ΜΕΘ, για 1 ως 4 μέρες, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα, αφού η θνητότητα ξεπέρασε το 60%.  

«Στο Παπανικολάου, το 60% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Είχαμε 907 θανάτους την τελευταία διετία, οι 567 ήταν εκτός ΜΕΘ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, γι’ αυτή την κατάσταση, υπάρχει κατά ένα μεγάλο μέρος πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό αποσιωπάται.

«Η θνητότητα από 35% το 2020 πήγε 55% το 2021. Αυτό κάποιοι το αποδίδουν στη Δέλτα. Μόνο που αυτό δεν είναι αληθές, καθώς και άλλα, πολλά κράτη είχαν τη Δέλτα, δεν αυξήθηκε όμως σε τέτοιο βαθμό η θνητότητα στις ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Τρελλόπουλος, αποδίδοντας την υψηλότατη θνητότητα στη χώρα μας στην επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, κάτι που, όπως είπε, αντανακλά στην απόδοση και αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, όπως ανέφερε, ένας ακόμη λόγος αποδίδεται στο γεγονός ότι όταν χρειαζόμαστε ΜΕΘ και δεν είχαμε για να διασωληνώσουμε ασθενείς, θα έπρεπε άμεσα να είχαν επιταχθεί οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, κάτι που δεν έγινε.

Διαβάστε ακόμη  Μία «ανάσα» πριν την τουριστική σεζόν: Ούτε Έβρος Pass, ούτε Δαδιά Pass…

Σημείωσε πως αν ένας πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ στη διασωλήνωση εντός ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ, θα πρέπει να κάνει χαρακίρι. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στις απλές κλίνες, ο νοσηλευτής δεν γνωρίζει ούτε τις παραμέτρους του μηχανήματος στο οποίο είναι διασωληνωμένος ο ασθενής, ούτε τα φάρμακα, αφού στις ΜΕΘ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ειδικά εκπαιδευμένο. Σύμφωνα με τον κ. Τρελλόπουλο, αν, όπως λέει η κυβέρνηση, είναι ίδιο πράγμα η διασωλήνωση σε απλές κλίνες, τότε να μη δημιουργήσουμε άλλες ΜΕΘ.

Τέλος, εκτίμησε ότι η ΝΔ θέλει να υποβαθμίσει το ΕΣΥ, «να το κόψει σε κομμάτια και να το δώσει στον ιδιωτικό τομέα». Κανονικά, όπως είπε, έπρεπε κάθε ΥΠΕ να είναι αυτόνομη από άποψη υλικοτεχνική και ανθρωπίνου δυναμικού. «Είναι αδιανόητο να πάμε στην επόμενη μέρα με λογικές Πλεύρη και ΝΔ. Νομίζω το έχει καταλάβει ο κόσμος ότι χωρίς στιβαρό ΕΣΥ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καταρχήν τις κοινωνικές ανισότητες… πέρα από τις ζωές νέων ανθρώπων που χάνουμε».