Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στον Έβρο

Με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, φαίνεται πως εναρμονίζεται το πολιτικό σκηνικό στον Έβρο που, τις τελευταίες ημέρες, είναι ‘καυτό’. Μετά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ του βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Καϊσα και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, με τον δεύτερο μάλιστα να καλεί το βουλευτή να παραιτηθεί, προέκυψε και νέα κόντρα, αυτή τη φορά, μεταξύ των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του συναδέλφου τους από τη Νέα Δημοκρατία Αναστάσιου Δημοσχάκη.

Αυτή είναι η πρώτη, τουλάχιστον, δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των 4 βουλευτών του Έβρου, αφού το προηγούμενο διάστημα είχε αρκετές φορές επισημανθεί –κυρίως από τους ίδιους- η καλή τους συνεργασία και η διάθεση για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων του νομού, έξω από κόμματα και προσωπικές επιδιώξεις.

Η αφορμή για να χαλάσει αυτό το -τουλάχιστον φαινομενικά- καλό κλίμα ήταν μία ανακοίνωση του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Δημοσχάκη, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν πήρε το λόγο στη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή, πριν από λίγες μέρες. Μάλιστα, η ανακοίνωσή του, έφερε τον τίτλο «Ο Έβρος και η Θράκη αποκλείστηκαν από την συζήτηση του Αναπτυξιακού», αφού, ως γνωστόν, ο ίδιος είναι ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ στη Θράκη.

«Η ανακοίνωση Δημοσχάκη προσβάλει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων»
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Καϊσα, Νατάσας Γκαρά και Δημήτρη Ρίζου. Όπως σημειώνουν, πέρα από την κατανοητή, εν μέρει, έκφραση παραπόνων του για το ζήτημα, η ανακοίνωσή του περιλαμβάνει σημεία, «τα οποία δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες και στους φορείς του Νομού μας», αφήνοντας αιχμές για καθυστερημένη άφιξή του στη συνεδρίαση.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως η αιτία που δεν δόθηκε ο λόγος στον κ. Δημοσχάκη ήταν επειδή ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Υπενθυμίζουν στο συνάδελφό τους πως οι διαδικασίες κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια και οι χρόνοι είναι συγκεκριμένοι και συμφωνημένοι από το σώμα της Ολομέλειας, ενώ το Προεδρείο είναι διακομματικό. «Το ότι δεν πρόλαβε λόγω χρόνου να μιλήσει, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποκλεισμό ή εσκεμμένη ενέργεια, καθώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη προσέλευσή του στην έναρξη της συνεδρίασης. Άλλωστε, οι ομιλητές δεν επιλέγονται από το Προεδρείο, παρά δηλώνουμε οι ίδιοι την πρόθεσή μας να μιλήσουμε και η σειρά των ομιλητών προκύπτει βάσει του χρόνου που κάθε βουλευτής θα τοποθετήσει την κάρτα του στο ηλεκτρονικό σύστημα», υπογραμμίζουν.

Αναφορικά με τον αποκλεισμό του Έβρου και της Θράκης, οι 3 βουλευτές σημειώνουν πως τοποθετήθηκε για τον αναπτυξιακό νόμο τόσο η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά, όσο και αρκετοί Βουλευτές της Θράκης και της ΑΜΘ, τόσο από τη συμπολίτευση, όσο και από την αντιπολίτευση. Παράλληλα, με καυστικό τρόπο, επισημαίνουν: «… υπενθυμίζουμε πως κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων κλήθηκε εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων του Νομού. Εκτός αν ο ίδιος ο κ. Δημοσχάκης θεωρεί πως έχει την αποκλειστικότητα στην εκπροσώπηση της περιοχής».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμη πως η Θράκη εντάσσεται στις παραμεθόριες περιοχές με ιδιαίτερα ενισχυμένα κίνητρα, διερωτώμενοι «προς τι αλήθεια τόσα ψέματα;». Παράλληλα, υπενθυμίζουν μερικές από τις… μεγαλύτερες ‘επιτυχίες της’ διακυβέρνησης της ΝΔ στον Έβρο.
«Θα περιμέναμε, βέβαια, την ίδια ευαισθησία που εκφράζεται για τον Έβρο στην ανακοίνωση του κου Δημοσχάκη, να είχε επιδείξει ο ίδιος και το κόμμα του, όταν κυβερνούσε και αποφάσιζε να κλείσει τη Σχολή Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο, να κλείσει το εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, να εκτελεί Αναπτυξιακούς Νόμους που άφησαν κουφάρια στον Έβρο, λόγω διαπλοκής και αναποτελεσματικότητας. Θα περιμέναμε την ίδια ευαισθησία να δείξει και για την απαξίωση τόσων ετών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, για τη μη ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού επί 15ετίας και αντιπλημμυρικών έργων, την απαξίωση του ΟΣΕ και το σταμάτημα των δρομολογίων των τραίνων, και τόσα άλλα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας πολλές πληγές στον Έβρο, ενώ τέλος, προτρέπουν άπαντες: «Επιτέλους, ας ασχοληθούμε με την πολιτική της ουσίας κι όχι των εντυπώσεων …»

Η απάντηση Δημοσχάκη
Με νέα ανακοίνωση σχολιάζει όλα τα παραπάνω ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, κάνοντας λόγο για συντονισμένη επίθεση των τριών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, όπως αναφέρει, ο ίδιος «έπραξε ως όφειλε ως Βουλευτής όλων των Εβριτών και ανέδειξε την εξαπάτηση της Κυβέρνησης μέσω του νέου (κατ’ επίφαση) Αναπτυξιακού Νόμου απέναντι στον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα».

Ο κ. Δημοσχάκης αναφέρεται στους 17 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι άφησαν πίσω τους «τα κατεστραμμένα κοπάδια από την οζώδη δερματίτιδα, με την ντροπιαστική καραντίνα και τις αποζημιώσεις «προβατίνας», η απομονωμένη Σαμοθράκη, που βλέπει τα δρομολόγια πλοίων να μειώνονται αντί να αυξάνονται, το απαξιωμένο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, που λειτουργούν μόνο χάρη στην αλληλεγγύη των Εβριτών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, οι απλήρωτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, συμπεριλαμβανομένων των τευτλοκαλλιεργητών, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε περισσότερο από κάθε άλλον, οι επιχειρηματίες της Θράκης από τους οποίους υπεξαιρέθηκαν τα χρήματα του 12%, οι αφημένοι στο έλεος του Θεού πλημμυροπαθείς και ουκ έστιν τέλος… Σε ένα μόνο σημείο θα επαναλάβω τον εαυτό μου, με απλά και κατανοητά στοιχεία, χωρίς τσιτάτα: Μηδέν ενισχύσεις το ’16, μηδέν απαλλαγές το ‘16. 27 εκ. ενισχύσεις το ’17, μηδέν απαλλαγές το ’17. 58 εκ. ενισχύσεις το ’18, 3 εκ. απαλλαγές το ’18. Για όλη την Ελλάδα! Αυτός είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος σας. Ένα ανούσιο πυροτέχνημα.
Αντί να αναλώνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο να κάνουν αντιπολίτευση στους προηγούμενους, ας προσπαθήσουν να αφήσουν παρακαταθήκη, έστω και ένα θετικό, στους επόμενους.
Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα ασχοληθώ με ανούσιες και άναρθρες κραυγές. Καθήκον μου είναι η προάσπιση του Έβρου και της Θράκης και για αυτό θα αγωνίζομαι.
Γιατί, πρέπει να ενθυμούμαστε πως είμαστε πρωτίστως Βουλευτές των Εβριτών και των Ελλήνων, τους οποίους οφείλουμε να προασπιζόμαστε, και τελευταία των κομμάτων από τα οποία προερχόμαστε».

Ξεκινάει «πόλεμος» δημάρχων-βουλευτών;
Σε περιφερειακό επίπεδο, μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία προεδρεύει, μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για την «απαξιωτική συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών» ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Μετά την παραίτηση Καϊσα που ζήτησε για το θέμα της λιμενικής ακαδημίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση ΠΕΔ στην Κομοτηνή, ο κ. Λαμπάκης, σύμφωνα με τον «Χρόνο», έθεσε θέμα απαξιωτικής συμπεριφοράς των βουλευτών προς τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι δήμαρχοι πλέον δεν ανεχόμαστε άλλο προσβολές, επιθέσεις και απαξίωση από τους εκπροσώπους του έθνους, δηλαδή από τους βουλευτές. Διότι οι βουλευτές βρίσκονται στη βουλή για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα όλων των τοπικών κοινωνιών των νομών. Ας πούμε ο δήμος της Αλεξανδρούπολης είναι το 54% του νομού Έβρου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν έχουν τι άλλο να κάνουν, από το να υπηρετήσουν το λαό αυτό».

Αυτά είπε ο κ. Λαμπάκης υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να καθυβρίζονται οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια όταν προσπαθούν να πετύχουν κάτι σε κάθε τοπική κοινωνία. Αυτή τη συμπεριφορά τη στηλιτεύσαμε εδώ, και αποτελεί θέμα για την επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ. Βέβαια με την ευκαιρία αυτή θα τοποθετηθούμε όλοι οι δήμαρχοι και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ, για να διαπιστώσει η κυβέρνηση με το μήνυμα μας και το ψήφισμα μας, πως θέλουμε εμείς, ως τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα πρώτου βαθμού, την κεντρική διοίκηση, απέναντι μας. Διότι ακόμη η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει αποκρυσταλλώσει και προσδιορίσει τη θέση της, απέναντι στην ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή προσδιορίζεται μέσα στο ελληνικό Σύνταγμα».
Περαιτέρω ο Βαγγέλης Λαμπάκης αρνήθηκε πως ηγείται της ομάδας”Παραιτηθείτε” στη Β. Ελλάδα ωστόσο κάλεσε τους βουλευτές να λογικευτούν. «Δε λέω παραιτηθείτε, λέω λογικευτείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 1-2 Ιουλίου στη Σαμοθράκη.

Πηγή: http://www.gnomionline.gr