Ανησυχία ΟΗΕ για τις νέες, από θαλάσσης, προσφυγικές ροές του Έβρου

Την ανησυχία του ΟΗΕ για τις διαρκώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές του Έβρου εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ. Μάλιστα, έκανε λόγο για μία «νέα τάση», με τους  πρόσφυγες να φτάνουν με βάρκες στις ακτές του Έβρου και κυρίως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων, αλλά και για την κατάσταση στο ΚΥΤ Φυλακίου, ιδίως για τα ασυνόδευτα ανήλικα που πολλές φορές αναγκάζονται να μείνουν εκεί ακόμη και για έναν ολόκληρο χρόνο.

Όπως σημείωσε ο κ. Λεκλέρκ, από την 1η μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ανήλθαν σε 596, από τις οποίες οι 202 έγιναν με βάρκα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η τάση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Έβρο από ξηράς σε σχέση με τις αφίξεις δια θαλάσσης στα νησιά, που αποδίδεται στο γεγονός ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει μόνο για τα νησιά και όχι για την ενδοχώρα. Το 2018 σημειώθηκε μικρή αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα, με τις περισσότερες αφίξεις να είναι δια ξηράς. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2018 οι αφίξεις ήταν πολλές περισσότερες από την ξηρά παρά από τη θάλασσα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Λεκλέρκ μιλώντας σε δημοσιογράφους, η δυνατότητα υποδοχής των προσφύγων στην ξηρά είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στα νησιά, με το ΚΥΤ στο Φυλάκιο του Έβρου να έχει φαινόμενα υπερπληθυσμού και πολλά ασυνόδευτα παιδιά να μένουν σε ακατάλληλες συνθήκες σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Λεκλέρκ, η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει τακτικά μαρτυρίες ατόμων για παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές στα τουρκικά σύνορα. Ο ίδιος δήλωσε ότι “δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που λαμβάνουμε από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αξιοποιήσουν και να ερευνήσουν τις μαρτυρίες αυτές”.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την Ύπατη Αρμοστεία είναι και η παιδική προστασία, καθώς σήμερα στη χώρα βρίσκονται 3.741 ασυνόδευτα παιδιά, ωστόσο μόλις 1.007 θέσεις φιλοξενίας τους. Όπως εξήγησε ο κ. Λεκλέρκ, οι θέσεις φιλοξενίας μειώθηκαν γιατί ορισμένα καταλύματα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ωστόσο σήμερα κάποια από τα παιδιά βρίσκονται στους δρόμους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Την ίδια ώρα 840 ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν στα ΚΥΤ των νησιών και του Έβρου ακόμα και για χρονικό διάστημα ενός έτους.