Ανησυχία στον Έβρο για τα ΕΛΤΑ, στην Τουρκία θα μοιράζουν δέματα με… drones

Την στιγμή που τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και γίνονται προσπάθειες για να επιβιώσουν και ενώ υπάρχουν σχέδια για λουκέτο σε υποκαταστήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Έβρου, απολύσεις και ανακατατάξεις, με στόχο την κάλυψη του τεράστιου χρέους τους, στη γειτονική μας Τουρκία, τα ταχυδρομεία, όχι μόνο βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά ετοιμάζουν το επόμενο άκρως εντυπωσιακό βήμα για τον εκσυγχρονισμό τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου «Anadolu»,  τα κρατικά ταχυδρομεία της Τουρκίας (PTT) στοχεύουν να θέσουν σε εφαρμογή, εντός του 2019, ένα σύστημα παράδοσης με drones.  Σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο, ο γενικός διευθυντής της PTT, Kenan Bozgeyik,  φαίνεται αισιόδοξος ότι οι παραδόσεις με τα drones θα ξεκινήσουν εντός του έτους.

Σημειωτέον, η νέα υπηρεσία drone της PTT έκανε επίσημη πρώτη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην έκθεση «SAHA EXPO 2018». Το drone που έχει κατασκευαστεί από Τούρκους μηχανικούς και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε σημεία, όπου οι γεωγραφικές συνθήκες εμποδίζουν τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Προσωρινή ανακούφιση για τα ΕΛΤΑ

Εντωμεταξύ, την περασμένη Πέμπτη,  με πρωτοβουλία από τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας των ΕΛΤΑ,  ολοκληρώθηκε η εκταμίευση προς τα ΕΛΤΑ της προκαταβολής του κόστους της καθολικής υπηρεσίας για το έτος 2017. Η καταβολή αυτή, ύψους 15 εκατ. ευρώ, θα ανακουφίσει την ασφυκτική πίεση που υφίσταται η επιχείρηση, ενόψει της καταβολής του δεύτερου δεκαπενθημέρου Φεβρουαρίου στο προσωπικό της.

Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες προς τον βασικό μέτοχό της, δηλαδή το Δημόσιο, ότι αδυνατεί να καταβάλει τη μισθοδοσία δεύτερου δεκαπενθημέρου Φεβρουαρίου 2019. Η καταβολή αυτή ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ που αφορούν παρακρατήσεις φόρων και εργοδοτικές εισφορές, κατά τη συνήθη πρακτική, καταβάλλονται στο τέλος του μήνα. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεπερνάει, αλλά μόνο προσωρινά, το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που την ταλανίζει. Ο όμιλος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 32 εκατ. ευρώ και για να λειτουργήσει, χρειάζεται 7 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή περίπου 85 εκατ. ευρώ ετησίως για ολόκληρο το 2019. Τα κεφάλαια αυτά σήμερα η επιχείρηση δεν τα διαθέτει.

Επιπλέον, η εταιρεία χρειάζεται για την εξυγίανσή της περί τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα δαπανηθούν σε μια περίοδο τεσσάρων ετών (2019-2022). Εξ αυτών, τα 200 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη μείωση του προσωπικού και κυρίως για τη μείωση της μισθοδοσίας, που αποτελεί και το υψηλότερο λειτουργικό έξοδο.