Αντιπολεμική – Αντιμπεριαλιστική Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 13/03. Πάρκο Αλτιναλμάζη 12:30  


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος, υπήρχαν και άλλοι πριν από αυτόν. Όταν τελείωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθανε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθανε το ίδιο.» Τα λόγια αυτά του Μπρεχτ περιγράφουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την νέα, επικίνδυνη και επώδυνη περίοδο που ξημερώνει για την νεολαία και τους λαούς.

Οι ανταγωνισμοί των μεγάλων ιμπεριαλιστών φαίνεται να φθάνουν για ακόμη μια φορά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο, το οποίο σε αυτήν την φάση απαντιέται με στρατιωτικό τρόπο. Από την μία έχουμε τους Αμερικανούς-ΝΑΤΟ που στην δίψα τους για τον ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο του γεωπολιτικού χάρτη προσπαθούν διακαώς να εντάξουν την Ουκρανία με επίσημους όρους στην λίστα των «προτεκτοράτων» τους όπως αυτό πραγματοποιείται μετά το ΝΑΤΟϊκό πραξικόπημα του 2014. Από την άλλη έχουμε τους Ρώσους, τους κύριους αντιπάλους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, (με την ανοιχτή πλέον στήριξη και της Κίνας με την συμφωνία φυσικού αερίου δισεκατομμυρίων που κλείνεται εν μέσω του πολέμου) οι οποίοι λόγω της ίδιας δίψας εισβάλουν στην Ουκρανία κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς των χωρών. 

Είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν δρα για την προστασία και την ευημερία των λαών γιατί απλούστατα κάθε ιμπεριαλίστρια χώρα δρα μονάχα για να εδραιώσει και να ισχυροποιήσει τα αντιδραστικά της συμφέροντα. Από την μια, έχουμε το αφήγημα ότι η Ρωσία εισέβαλε με στόχο την «απελευθέρωση – ανεξαρτητοποίηση» των ρωσόφωνων πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας και από την άλλη την Δύση που θα κάνει τα πάντα για την προστασία των λαών. Αυτό το δίπολο παρουσιάζεται συστηματικά για να αποπροσανατολίσει καθώς η ιστορία έχει αποδείξει περίτρανα ποιες είναι οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και τι σημαίνει «αμυντική συμμαχία» του ΝΑΤΟ. Αρκεί να θυμηθούμε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Συρίας οι οποίοι έζησαν ή ζουν ακόμα την φρίκη του πολέμου, την εξαθλίωση, την προσφυγιά, την αβεβαιότητα για το αύριο που ξημερώνει, με όλα αυτά να συνθέτουν ποια ακριβώς είναι η «προστασία» των λαών από το ΝΑΤΟ. 

70 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και με τη νέα συμφωνία «αναβάθμισης» των βάσεων που έρχεται, η Ελλάδα αποτελεί χωρίς καμία υπερβολή μια τεράστια στρατιωτική βάση. Η κοντινότερη σε απόσταση ΝΑΤΟϊκή βάση από την πόλη μας, είναι η ίδια μας η πόλη. Η Αλεξανδρούπολη παίρνει μέρος ενεργά στον πόλεμο καθώς ελικόπτερα και κατασκοπικά στέλνονται προς το μέτωπο της Ουκρανίας για λογαριασμό των Αμερικανών. Όσο περνά μάλιστα ο καιρός παρατηρούμε μια όλο και εντονότερη εμπλοκή της πόλης μας. Σε μια προσπάθεια περικύκλωσης της Ρωσίας η βάση της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιείται στο μέγιστο από τους Αμερικανούς με το τεράστιο οχηματαγωγό «LIBERTYPASSION» να αναμένεται να δέσει στο λιμάνι τέλος του μήνα μεταφέροντας βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό και άρματα μάχης και το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» να πλέει ήδη λίγο πιο ανοιχτά. Ταυτόχρονα σε μια κίνηση αυξημένης ετοιμότητας όπως χαρακτηρίστηκε το ΓΕΘΕΕΑ προχώρησε στην απαγόρευση των πτήσεων κάθε είδους στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τον Έβρο. Η άμεση αυτή συμμετοχή θέτει την πόλη ως στρατηγικό στόχο των Ρώσων όσο η κατάσταση κλιμακώνεται. 

Διαβάστε ακόμη  Κατακλυσμός στην Ξάνθη: Ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις έπληξαν το κέντρο

Οι εξελίξεις αυτές μας αφορούν. Την στιγμή που θέλουν να κάνουν την στρατιωτική θητεία υποχρεωτική στα 18, φαίνεται ποιοι είναι αυτοί που θα κληθούμε να πολεμήσουν και να πεθάνουν για τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστών, μιας και η βαθιά εξαρτημένη χώρα μας από Αμερικανούς και «συμμαχία προστασίας» του ΝΑΤΟ προσφέρει τα πάντα. Την στιγμή που εμείς και οι οικογένειες μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τεράστια αύξηση του κόστους της ζωής, την ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη εν μέσω πανδημίας, έρχεται ένας πόλεμος συμφερόντων να βαθύνει ακόμα περισσότερο αυτήν την κρίση. Οι συνθήκες του πολέμου στρέφονται με κάθε τρόπο ενάντια στη νεολαία και τον απλό λαό καθώς η νέα εκτίναξη τιμών της ενέργειας και των προϊόντων φέρνουν άμεσα νέα κύματα εξαθλίωσης και ανέχειας. 

Στις εξελίξεις αυτές είναι απαραίτητη η αντίδραση του λαού και της νεολαίας. Είναι επείγουσα ανάγκη να συγκροτήσουμε και να αναπτύξουμε την πάλη μας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό καθώς και ενάντια σε αυτήν την πολιτική της εξάρτησης από τους Αμερικανούς, που αργά ή γρήγορα θα μας καλέσει σε έναν πόλεμο για τους δικούς τους ιδιοτελείς στόχους. Η νεολαία πρέπει να παλεύει υπερασπιζόμενη την αλληλεγγύη και την φιλία των λαών. Όσο τα ντόπια «αφεντικά» υπηρετούν χωρίς ενδοιασμούς, βαθαίνοντας την κρίση για το λαό, τόσο εμείς θα παλεύουμε γιατί δε χωράμε στον σάπιο κόσμο που έχουν φτιάξει ούτε στο σκοτεινό μέλλον που προετοιμάζουν για εμάς 

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ 

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 

ΕΞΩ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ