Η αποτύπωση οικονομικού περιβάλλοντος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμό έφεραν στις τάξεις των επαγγελματιών του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης αποτύπωσης του Οικονομικού Περιβάλλοντος για το έτος 2017.

Από τη μία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Κώστα Χατζημιχαήλ, η έρευνα που έγινε σε δείγμα 198 εμπόρων έδειξε -για πρώτη φορά από το 2013- βελτίωση του οικονομικού κλίματος και αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε και στο εντυπωσιακό στοιχείο της αύξησης ή σταθεροποίησης του τζίρου για 7 στις 10 επιχειρήσεις της πόλης.

Από την άλλη, ωστόσο, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το σκέλος της έκθεσης που δείχνει ότι παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα, πέρσι, των Τούρκων τουριστών, η καταναλωτική τους δύναμη μειώθηκε σημαντικά, σε σχέση με το 2016.

Ακολουθεί δήλωση του Προέδρου Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, που συμπυκνώνει σε μερικές παραγράφους όλη την ετήσια έκθεση, ενώ παρακάτω μπορείτε να δείτε όλα τα αναλυτικά στοιχεία με πίνακες όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα.

“Με συνέπεια και ευθύνη παρουσιάζουμε για μία ακόμη χρονιά την Ετήσια Έκθεση μας για το Οικονομικό Περιβάλλον του έτους 2017 για την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Μία επιστημονική και ολοκληρωμένη καταγραφή και ερμηνεία των τάσεων και των μεταβολών του οικείου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

Εφέτος για πρώτη φορά από την έναρξη των ετήσιων εκθέσεων αποτύπωσης του Οικονομικού Περιβάλλοντος από τον φορέα μας καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ταυτόχρονη αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το εμπόριο και η τοπική επιχειρηματικότητα εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις με θετική προοπτική, με επτά στους δέκα επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης να καταγράφουν βελτίωση ή σταθεροποίηση στις οικονομικές τους επιδόσεις για το 2017.

Μία σειρά από παράγοντες, μεταξύ αυτών η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η γενική θετική εντύπωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η σχετική πολιτική σταθερότητα, συνετέλεσαν στην καταγραφή των θετικών μας αποτελεσμάτων. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει πως έχουν επιλυθεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς η άτυπη στάση πληρωμών των Ελλήνων προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 100 δις ευρώ, η εμμονή στην φορολόγηση με 900 εκατ. ευρώ νέους φόρους για το 2018 και η έξαρση της μαύρης οικονομίας συνθέτουν μία παράλληλη πραγματικότητα.

Επισημαίνω επίσης ότι η αναιμική αύξηση των οικονομικών επιδόσεων μέρους της τοπικής επιχειρηματικότητας ουδεμία σχέση έχει με τις προ κρίσης επιδόσεις και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, παρά σηματοδοτεί -με την ενίσχυση των προοπτικών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης- την επιστροφή στο κλίμα του Νοεμβρίου του 2014.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταβολές στα πεδία του Τουρισμού καθώς στην περίπτωση των επισκεπτών από την Τουρκία προκύπτει κορεσμός στην κατανάλωση προϊόντων εμπορίου, ενώ η εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής τους σχεδόν αποκλειστικά στους τζίρους των επιχειρήσεων εστίασης δεν επαρκεί να υπερκαλύψει τις απώλειες από την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα.”

[pdf-embedder url=”https://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2018/01/Παράρτημα-έρευνας-οικ.περιβάλλοντος-2017.pdf” title=”Παράρτημα έρευνας οικ.περιβάλλοντος 2017″]

[pdf-embedder url=”https://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2018/01/ΑΝΑΛΥΣΗ_2017-με-πίνακες.pdf” title=”ΑΝΑΛΥΣΗ_2017 με πίνακες”]