Αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα €4,8 εκατ. σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Με στόχο τη μείωση στην κατανάλωση του νερού και κατ’ επέκταση του κόστους άρδευσης, αλλά και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να εκπονήσει μελέτη για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου παρέβριων αγροκτημάτων σε έξι περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές του Φυλακτού, της Λύρας, των Λαγυνών, του Τυχερού, της Θυμαριάς και της Γεμιστής στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Πρόκειται για σημαντικό έργο υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, που όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, η δημοπράτηση της μελέτης θα γίνει μέσα στο 2020 και με την ολοκλήρωσή της θα ανοίξει ο δρόμος για την εύρεση χρηματοδότησης και την κατασκευή του έργου.

Με την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο του Τυχερού θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού σε μια έκταση 28.000 στρεμμάτων, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα στην περιοχή.

Ο περιφερειάρχης στη διάρκεια συνάντησης εργασίας, που είχε με φορείς του Έβρου, ανακοίνωσε επίσης και δύο νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου Τυχερού, για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα οποία θα συμβάλουν και αυτά στην προστασία της γεωργικής παραγωγής.

Το πρώτο αφορά την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών σε έκταση 38.500 στρεμμάτων ανάμεσα στο ρέμα της Λύρας βόρεια, στο ρέμα Σαράντη νότια και στον ποταμό Έβρο ανατολικά, ύψους 3.050.000 ευρώ, για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών.

Το δεύτερο αφορά την αποκατάσταση των φθορών που προκάλεσαν οι πλημμύρες των ετών 2015, 2017 και 2018 στο υπερβλητό ανάχωμα του ποταμού Έβρου ύψους 465.000 ευρώ, για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.