Σε πανικό βρίσκεται η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη που δεν έχει μάθει να δέχεται όχι μόνο την κριτική, αλλά ούτε καν την αγνή αγωνία του κόσμου για σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Αντιθέτως, η μόνιμη τακτική της απέναντι σε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο ή καταγγελία είναι είτε οι αστείες δικαιολογίες και η αποποίηση κάθε ευθύνης, είτε ακόμη και οι φραστικές επιθέσεις σε πολίτες, δημοσιογράφους και όποιον άλλον… τολμήσει να εκφράσει μία γνώμη που δεν είναι αρεστή ή να αναδείξει κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα του Δήμου.
Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταγγελία – καταπέλτης της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου για τον αφανισμό δέντρων εντός του κέντρου της πόλης, με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό που προκάλεσε σωρεία αρνητικών σχολίων στα social media από πολίτες που αναπόφευκτα έβαλαν στο στόχαστρο της κριτικής τους και τη δημοτική αρχή. Άλλωστε, αυτή είναι υπεύθυνη, δια νόμου, για το αστικό πράσινο. Πώς να το κάνουμε;
Στην καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας απάντησε στέλεχος της δημοτικής αρχής, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας το άσπρο μαύρο και μη διστάζοντας να ρίξει το φταίξιμο αποκλειστικά και μόνο σε πολίτες.
Δείτε τι απάντησε η Οικολογική Εταιρεία σε αυτές τις αναφορές:
«Μια δημοσίευση της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου, με λίγα ουσιώδη λόγια και πέντε φωτογραφίες από κεντρικούς δρόμους για τον αφανισμό των δέντρων στα πεζοδρόμια, ήταν υπεραρκετή για να προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια των κατοίκων για την Δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης. Ακολούθησε η απάντηση αιρετού εκπροσώπου του Δήμου, που σχολιάζουμε σε τρεις ενότητες, τις θέσεις της Δημοτικής αρχής.
1) «Η Υπηρεσία πρασίνου δεν λειτουργεί με γνώμονα τον αφανισμό των δέντρων». Όμως πολλοί κάτοικοι στα δυο τελευταία χρόνια, διαμαρτύρονται πολύ συχνά για τον αφανισμό των δέντρων στις δενδροστοιχίες της πόλης. Μεταξύ αυτών, είναι φυσικά και τα μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου. Όμως, η Δημοτική αρχή επιμένει στον αφανισμό όχι μόνο κάποιων δέντρων, αλλά και στον αφανισμό του μοναδικού άλσους στο Φυτώριο που δημιούργησε η Δασική Υπηρεσία, έχοντας υπόψη τον νέο τομέα της Δασολογικής Επιστήμης, την Δασοκομία των πόλεων. Πως είναι δυνατόν να πειστούν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, ότι «Ο Δήμος δεν λειτουργεί με γνώμονα των αφανισμό των δέντρων»;
2) Κατά την Δημοτική Αρχή, «Δεν ταιριάζει τέτοιος μηδενισμός στους ανθρώπους που αγωνίζονται όλη την ημέρα για να υπάρχει μια καλή εικόνα στην πόλη μας». Υπενθυμίζουμε στη Δημοτική Αρχή ότι, η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου ποτέ δεν «μηδένισε» τους υπαλλήλους του πράσινου, γιατί πολύ απλά οι υπάλληλοι αυτοί, εκτελούν εντολές και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει ατυχήσει στα δύο τελευταία χρόνια στη διαχείριση του πράσινου, των δενδροστοιχιών και στη διαχείριση του αστικού άλσους (μικρό δάσος) στο Φυτώριο.
3) «Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, έκαναν αυτά που εμφανίζονται στις πέντε φωτογραφίες». Δηλαδή, αυτοί καρατόμησαν τα δέντρα. Καλώς! Όμως ο Δήμος τι κάνει για να προστατέψει αυτά τα υγιή δέντρα στα πεζοδρόμια; Ο Δήμος πως προστατεύει το πολύτιμο πράσινο για την σωματική και ψυχική υγεία των δημοτών, στην Δημοτική έκταση;
Επίλογος.
Ευελπιστούμε ότι, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, θα συμβάλλουν στην αναθεώρηση των μέχρι τώρα πρακτικών για την διαχείριση των δέντρων στον αστικό χώρο, ώστε τελικά να διατηρηθεί το υπάρχον δενδρώδες κεφάλαιο, και να αυξηθεί το σημερινό απελπιστικά μικρό ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο.
Γιώργος Δεμερίδης, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου
21.4.2023»