Αυξάνεται ο μισθός;;

Γράφει η Ιωάννα Λιούτα:

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, επισπεύδεται κατά ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο, με την Κυβέρνηση να αιτιολογεί ότι γίνεται για να επωφεληθούν της αύξησης οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και όχι λόγω εκλογών.Ποιους εργαζόμενους αφορά?

-Οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα αριθμούν 4.200.000 περίπου.

– Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι περίπου 650.000 στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δηλαδή θα αφορά το 15.7% των εργαζομένων.

-Στο δημόσιο τομέα, καμία αύξηση αποδοχών δεν προβλέπεται (από το 2024 είχε πει προφορικά ο Πρωθυπουργός). Ο κατώτατος μισθός στο Δημόσιο είναι 780 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη  Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης: Vasa Swim Ergometer - Η προπόνηση γίνεται πρόκληση για αθλητές και πρωταθλητές

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ:

-οι μισθοί στην Ελλάδα λόγω του πληθωρισμού έχουν χάσει το 19% της αγοραστικής τους δύναμης.

-η προστασία των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη.

-πληθωρισμός ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια χτυπούν ανελέητα τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, με αποτέλεσμα 1.800.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να διατηρούν πάνω από μια δεκαετία μισθούς καθηλωμένους στα 800-1.000 ευρώ.

Είναι μια ελάχιστη αύξηση,που έρχεται αργοπορημένη,προεκλογικά και αφορά πολύ λίγους Είναι μία αύξηση που δεν θα διαβουλευτούν και δεν θα αποφασίσουν φορείς και κοινωνικοί εταίροι.