Χιόνης: «Ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει εθιστεί στις επιδοτήσεις»

Χάνουμε το στοίχημα των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας, αναφέρει ο Διονύσης Χιόνης καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σχολιάζοντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη τις πρόσφατες δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για μικρή απορροφητικότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και τα χαμηλά διαθέσιμα αποταμιεύσεων στις τράπεζες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνει ο Διονύσης Χιόνης: «H ελληνική κοινή γνώμη, έχει έναν εθισμό στην ωραιοποίηση των μακροοικονομικών μεταβλητών και γενικότερα της οικονομικής συζήτησης στην Ελλάδα. Δηλαδή ό, τι αποκλίνει από μία λογική των αλληλό-συγχαρητηρίων και του θριάμβου, νομίζω ότι δεν το συζητάμε, δεν το βάζουμε στο τραπέζι». Ανέφερε ότι ο κος Στουρνάρας παρουσίασε την οικονομία ως στάσιμη, δίνοντας μια αναφορά που αναπτύσσει ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα του χρέους σε συνάρτηση με αυτό των επενδύσεων.

«Το παραγωγικό μοντέλο συνεχίζει να είναι ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο να στηρίζεται στην ενεργό ζήτηση, στη ζήτηση αποκλειστικά και μόνο, δεν στηρίζεται σε επενδύσεις, δε στηρίζεται σε αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε μια ουσιαστική παραγωγική μεταρρύθμιση μέσω των μνημονίων και τελικά καταλήξαμε σε έναν παρονομαστή που είναι χειρότερος από 2008», τόνισε, ισχυριζόμενος ότι η συμμετοχή της μεταποίησης, της παραγωγής, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι χειρότερη από το 2008.

«Όλα αυτά δεν είναι απλώς καμπανάκια. Είναι μεγάλες καμπάνες. Διότι κάποια στιγμή, όσο και να ακούγονται τετριμμένα, θα τα βρούμε μπροστά μας σαν οικονομία και θα βρούμε μπροστά μας το γεγονός ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει εθιστεί στις επιδοτήσεις, στις επιχορηγήσεις, στα επιδόματα και γενικότερα σε πράγματα τα οποία ξεφεύγουν της παραγωγικής δραστηριότητας, της ουσιαστικής παραγωγικής δραστηριότητας», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κος Χιόνης.

Τόνισε, τέλος, ότι πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο δεν είναι βιώσιμο, να βασιζόμαστε σε όλα αυτά ώστε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και να χαράξουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων.

Πηγή: xronos.gr