Χωρίς έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία!

Εξαγγελίες για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να υπάρχει έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει τάξει η Κυβέρνηση, τόσο δια στόματος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και δια στόματος υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Η … γκάφα, αποκαλύφθηκε σε ομιλία του κ. Γεωργιάδη στην ετήσια Ημερίδα για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα, όπου ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα λεγόμενα απογευματινά χειρουργεία – για να ξεκαθαρίσω και μία ενδεχόμενη παρεξήγηση – δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο. Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις».

Η δήλωση αυτή του κ. Γεωργιάδη, έρχεται μετά από δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 25 Φεβρουαρίου, ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ, «προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων». 

Διαβάστε ακόμη  Α. Ζησιμόπουλος: Ανακριβείς και ανεύθυνες οι δηλώσεις για το PET scan στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Αντίστοιχα στις 2 Μαρτίου ο κ. Γεωργιάδης, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6»,  είχε δηλώσει ότι «στα μέσα στα Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Αρχικά δωρεάν έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνέχεια το μοντέλο είναι αυτός που έχει να πληρώσει πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις, και είναι όλοι κερδισμένοι».

Στις νέες δηλώσεις του, σύμφωνα με το in.gr, ο κ. Γεωργιάδης προεξόφλησε την έγκριση των Ευρωπαϊκών αρχών για ένταξη του εγχειρήματος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, λέγοντας: «Πιστεύω όμως, ότι κι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και θα το ταιριάξουμε εκεί που πρέπει να ταιριάξει, και οι Ευρωπαϊκές Αρχές. Θα αναγνωρίσουν ότι εδώ μιλάμε για μία κομβική θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος, που αν την επιτύχουμε να δουλέψει σωστά, θα μείνει για τα επόμενα πενήντα χρόνια στην Ελλάδα».