Δεν εξαιρείται η Θράκη από τη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία;

Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, σε όλη την Επικράτεια, εκτός από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αναζητά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτούς τους χώρους πρόσφυγες και μετανάστες που αιτούνται άσυλο. Παρά το γεγονός ότι με παλαιότερες αποφάσεις η Θράκη βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από τη διαμονή παράτυπων μεταναστών, στη συγκεκριμένη προκήρυξη, δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό.

Όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.

Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος».

Διαβάστε ακόμη  Περιοδεία – παρωδία Σταϊκούρα στον Έβρο με αναμάσημα βαλτωμένων έργων

Στο επίμαχο σημείο, για τα γεωγραφικά κριτήρια, αναφέρεται πως τα καταλύματα πρέπει να είναι «σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου». Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, ανέφερε την Παρασκευή 4/10 ότι οι μετανάστες κα πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε 10 περιφέρειες (από τις συνολικά 13). Πέρα από τις 2 που εξαιρεί και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην πρόσκλησή του, ίσως η τρίτη να είναι η ΑΜΘ, κάτι που θα πρέπει όμως οι αρμόδιοι να διευκρινίσουν άμεσα.