Δήμαρχος Ορεστιάδας : Θωρακισμένα τα 40 από τα 200 χιλιόμετρα του ποταμού Έβρου- Πάντα θα υπάρχουν περάσματα

Για την κατάσταση του Έβρου με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον φόβο νέου προσφυγικού ρεύματος, μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στους δημοσιογράφους Σάκη Μόσχη και Δημήτρη Διαμαντίδη, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Σε σχέση με τους συνοριοφύλακες είπε ότι έχουν γίνει προσλήψεις οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες.

«Έχουν αλλάξει τα δρομολόγια των λαθροδιακινητών και έχουμε μεγάλη είσοδο στη χώρα μας από την Βουλγαρία, από την περιοχή της Ροδόπης. Εδώ γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα καθώς η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε για το ποιες υποχρεώσεις της τηρεί. Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε κάποιες κινήσεις θωράκισης» είπε.

Σε ότι αφορά τον Έβρο τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και συμπεριλαμβάνουν και τεχνολογικά συστήματα με μεγάλη ευκρίνεια για τον εντοπισμό κάθε κίνησης. Στο δήμο Ορεστιάδας ο φράχτης είναι 12,5 χλμ. Έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις και το νότιο τμήμα είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

«Είναι θωρακισμένη η περιοχή. Δεν περνάει τίποτα» σημείωσε ο δήμαρχος αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να θρέφουμε αυταπάτες καθώς σε ένα μήκος 200 χιλιομέτρων που είναι ο ποταμός Έβρος οι λαθροδιακινητές θα βρουν περάσματα.

Διαβάστε ακόμη  2,5 (τουλάχιστον) χαμένα χρόνια για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

«Όταν θωρακίζεις από τα 200 χιλιόμετρα μόνο τα 40 πάντα θα υπάρχουν περάσματα όταν μάλιστα τώρα η στάθμη του ποταμού είναι πολύ χαμηλή. Φυλάσσονται τα περάσματα. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους συνοριοφύλακες και το στρατό αλλά πάντα θα υπάρχει μία τρύπα για να πετύχουν οι λαθροδιακινητές τους στόχους τους», ανέφερε.

«Πάντα θα υπάρχουν περάσματα και δεν ξέρουμε πως και αν θα εργαλειοποιήσει ο Ερντογάν το μεταναστευτικό ρεύμα από το Αφγανιστάν» σημείωσε ενώ σε σχέση με τις ροές είπε ότι είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ανέφερε πως το 50% είναι Αφγανοί οι οποίοι είχαν αρχίσει να περνούν πριν τις εξελίξεις και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Δεν είναι όμως μόνο οι πρόσφυγες καθώς τα σύνορα περνούν και οικονομικοί μετανάστες. «Είναι μία πραγματικότητα που έχουμε συνέχεια» κατέληξε ο δήμαρχος Ορεστιάδας.

Πηγή/ Rthess