Γιαλαμάς: «Πρόσφυγες οι Αφγανοί που κινδυνεύουν από Ταλιμπάν, πρέπει να τους δοθεί άσυλο»

Με το βλέμμα στα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, μιλώντας στο Ράδιο Χρόνος 87,5 σημείωσε πως «είμαστε σε πάρα πολύ μεγάλη ετοιμότητα και πάρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, μετά την προσφυγική κρίση του 2015 και μετά τη μαζική εισβολή που ζήσαμε πέρσι», ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της στη διαχείριση των ροών, με πράξεις κι όχι μόνο με λόγια.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως όσοι είναι πράγματι Αφγανοί και σπεύδουν σε τρίτες χώρες, προκειμένου να γλυτώσουν από τις κακουχίες των Ταλιμπάν, είναι πράγματι πρόσφυγες και πρέπει να τους δοθεί άσυλο: «η Ελλάδα είναι μία χώρα δικαίου σε ό, τι έχει να κάνει με το θέμα των προσφύγων. Γνωρίζουμε τι θα πει προσφυγιά και όποιος έχει τον όρο “πρόσφυγας” θα πρέπει να πάρει τα δικαιώματα που του αναλογούν».

Ακόμη, ο κ. Γιαλαμάς χαρακτήρισε ως fakenews την «είδηση» τουρκικών ΜΜΕ, που είδε το «φως» το πρωί της Δευτέρας 23/08, ότι Έλληνες ένστολοι δήθεν πυροβόλησαν Πακιστανούς μη νόμιμους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ομάδα μεταναστών προσπάθησε να περάσει τον ποταμό Έβρο, ωστόσο δέχθηκε πυρά στα πόδια, με αποτέλεσμα δύο καταγόμενοι από το Πακιστάν να τραυματιστούν.

Διαβάστε ακόμη  Reuters Institute: Το Dnews.gr το πιο αξιόπιστο Μέσο της Ελλάδας για 5η χρονιά

Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου υπογράμμισε πως η τακτική διασποράς ψευδών ειδήσεων δεν είναι καινούργια από την Τουρκία για όσα συμβαίνουν στα σύνορα. «Η Τουρκία ναι μεν δείχνει καλό πρόσωπο στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και σύμπνοια απόψεων για τη φύλαξη των συνόρων από τις ροές, από την άλλη πλευρά όμως με fakenews και με κάθε όλο τρόπο εργαλειοποιεί για ακόμη μία φορά το μεταναστευτικό», είπε γενικότερα για τους χειρισμούς των γειτόνων και συνέχισε: «από τα γεγονότα στις Καστανιές μέχρι σήμερα η Τουρκία κάνει ένα υβριδικό πόλεμο, στέλνοντας όχι μαζικά αλλά λίγους-λίγους ανθρώπους, κυρίως από όταν σταμάτησε το lockdown έχουμε αύξηση των ροών στην περιοχή μας κι όχι μόνο».