Δημήτρης Χαρίτου: Ο εορτασμός των 100 χρόνων ενσωμάτωσης της Θράκης αποκτά πανελλαδική εμβέλεια

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου παρέστη σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 στην επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα για την  ένταξη της παραδοσιακής ανδρικής ενδυμασίας της Θράκης, στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Η παραδοσιακή ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά, εντάσσεται στις εθνικές παραδοσιακές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, και σε συνεργασία του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.

Σε μήνυμά του για την σημαντική αυτή στιγμή για την Θράκη ο βουλευτής ανέφερε τα παρακάτω: «Ως Θρακιώτης βουλευτής μόνο αισθήματα χαράς και συγκίνησης μπορείς να νοιώσεις που η μαύρη, παραδοσιακή Θρακιώτικη φορεσιά θα είναι στη θέα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την περίοδο εορτασμού  των  Ελευθερίων της Θράκης, αφού από σήμερα θα αποτελεί επίσημη στολή της Προεδρικής φρουράς.  

Αποτελεί λοιπόν για μας τους Θρακιώτες τιμή που η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη σημερινή εκδήλωση περιβάλει με το κύρος της και προσδίδει διαστάσεις εθνικής εμβέλειας στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια. Γεγονός που έχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό στήριξης της περιοχής, διασφαλίζει την σταθερότητα και την ασφάλεια, σε μια περίοδο αστάθειας όπως σημερινή.

Στην επέτειο των εκατό χρόνων και με αφορμή τις μνήμες που μας φέρνει η παρουσίαση της παραδοσιακής Θρακιώτικης φορεσιάς, είναι ευκαιρία να αναστοχαστούμε ως κοινωνία  τα όσα διαδραματίστηκαν  καθ΄ όλη αυτή την πυκνή  σε γεγονότα ιστορική  περίοδο, τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, αλλά και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια απέναντι στον καθρέφτη της εκατονταετούς ιστορίας μας για τις αναξιοποίητες δυνατότητες και τα σημερινά ελλείμματά μας, αναπτυξιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτιστικά. 

Θέλω να πιστεύω ότι ο εορτασμός της εκατονταετίας και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα θα αναδείξουν τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στην πολυπολιτισμική κοινωνία, θα εκφράσουν τις αγωνίες και τις ανάγκες όλων και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα ενότητας και αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση ήταν και θα συνεχίσουν να είναι οι πρωτοβουλίες που έχω αναλάβει.

Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων για την πρωτοβουλία της αυτή καθώς και για την προσπάθεια  που κατέβαλε  ώστε αυτή να ευοδωθεί».