Δημοτική αρχή σε πολίτες για τους βομβαρδισμένους πεζόδρομους: Μην είστε ανυπόμονοι…

Με μία ανακοίνωση γεμάτη φράσεις κλισέ και επικλήσεις στην υπομονή των πολιτών, η δημοτική αρχή Ζαμπούκη προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το χάος που έχουν προκαλέσει στο κέντρο της πόλης τα έργα ανάπλασης των πεζοδρόμων

H ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες μετά από ανάρτηση στη σελίδα FB του Maximum FM, με φωτογραφίες του «βομβαρδισμένου» πεζοδρόμου της οδού Κανάρη και το σχετικό σχόλιο πολίτη:

«Ρωτάει ο φίλος Βασίλης που μας στέλνει τις φωτογραφίες από τον πεζόδρομο της οδού Κανάρη…

Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους πεζούς… για τους ηλικιωμένους…  ακόμα και για τους υποβασταζόμενους;;;;; και καταλήγει όπου κι αν γυρίσω η Αλεξανδρούπολη με πληγώνει…»

Απαντώντας προφανώς σε αυτό το σχόλιο, η δημοτική αρχή για μία ακόμη φορά λέει τα δικά της, χωρίς να απαντά επί της ουσίας: Ναι, να κάνουμε υπομονή, όσοι μπορούμε να κάνουμε υπομονή, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να πηδάμε πάνω από τα σκαμμένα ή να αλλάζουμε δρόμο. Για τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω κινητικών προβλημάτων, και συναντούν μπροστά τους αυτή την κατάσταση, έχει κάτι ουσιώδες να πει ο κ. Ζαμπούκης; Αυτή είναι η οργάνωση στην εκτέλεση των έργων και η πρόνοια για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών; Αυτό είναι το καλύτερο που μπορουσατε να κάνετε σε συνεννόηση με τον εργολάβο; Να βομβαρδίσετε τους δρόμους χωρίς καμία μέριμνα για τη ασφαλή διέλευση έστω των κατοίκων της περιοχής;

Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας:

«Αν δε σπάσεις αυγά, ομελέτα δε γίνεται, λέει ο σοφός λαός και στη δική μας περίπτωση αν δε σκάψεις δρόμους, απομακρύνεις τους κυβόλιθους, εγκαταστήσεις τα δίκτυα και τοποθετήσεις τις νέες πλάκες, πεζοδρόμους δε θα έχεις.

Ο λόγος για το έργο «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης» αρχικού προϋπολογισμού 1.092.951 ευρώ, το οποίο είναι σε εξέλιξη προκαλώντας αναστάτωση σε καταστηματάρχες εστίασης, οδηγούς, περαστικούς αλλά και μόνιμους κατοίκους.

Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, το έργο προχωρά, η ολοκλήρωσή του όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται χρόνος και κυρίως υπομονή!

Διαβάστε ακόμη  Ευρωεκλογές 2024: Οι 42 υποψήφιοι του «Κόσμου»

Υπομονή για να εγκατασταθούν ταυτόχρονα και συντονισμένα τα νέα δίκτυα φυσικού αερίου και ψηφιακής ίνας και να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στα φρεάτια και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Υπομονή για να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά η περιοχή με τη δημιουργία και ανανέωση πράσινου στοιχείου με την προσθήκη 35 νέων δέντρων.

Υπομονή για να αναβαθμιστεί βιοκλιματικά η περιοχή με τη χρήση σύγχρονων οικοδομικών υλικών, εναρμονισμένων με το περιβάλλον όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ειδικότερα, ως υλικό δαπεδόστρωσης επιλέχτηκαν πλάκες πεζοδρομίου τριών αποχρώσεων (γκρι σκούρο, γκρι ανοιχτό και λευκό) από ψυχρά υλικά, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία βιοκλιματικά αναβαθμισμένου ανοιχτού δημόσιου χώρου.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο μας χρηματοδοτεί για να τοποθετήσουμε τις συγκεκριμένες πλάκες που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και δεν την επιστρέφουν στο περιβάλλον.

Υπομονή για τη δημιουργία χώρου, προσβάσιμου για όλες τις κατηγορίες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Υπομονή για να αναβαθμιστεί αισθητικά με την εκ νέου εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτηση καινούργιων ιστών φωτισμού και φωτιστικών LED.

Εν κατακλείδι, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στις οδούς Ν. Φωκά, Κουντουριώτη, Μιαούλη, Κανάρη, Σουλίου και στην Κύπρου όπου προβλέπεται η ανακατασκευή των πεζοδρομίων πλάτους 2,50μ εκατέρωθεν, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι ακόλουθες εργασίες:

καθαίρεση και απομάκρυνση του παλιού οδοστρώματος πλάτους 3,00μ από γρανίτοκυβόλιθο,

καθαίρεση της παλιάς δαπεδόστρωσης των πεζοδρομίων,

κατασκευή βάσης από σκυρόδεμα C 25/20 πλάτους 8,00μ,

πλακόστρωση από έγχρωμες πλάκες πεζοδρομίου επί της τσιμεντοκονιάματος  σύμφωνα με το σχέδιο δαπεδόστρωσης της Τ/Υ,

προσαρμογή στάθμης υφιστάμενων  φρεατίων,

επέκταση του γκαζόν στη διασταύρωση της  Λεωφόρου Β. Αλεξάνδρου και οδ. Κουντουριώτου,

δεντροφύτευση,

τοποθέτηση ιστών και φωτιστικών σωμάτων καθώς και

εγκατάσταση εκ νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Εργασίες που για να γίνουν σωστά δε δύναται να ολοκληρωθούν από τη μια μέρα στην άλλη αλλά απαιτούν χρόνο και μαζί υπομονή. Είμαστε βέβαιοι ότι οι συνδημότες μας το αντιλαμβάνονται, για αυτό και τους ευχαριστούμε για την κατανόηση που δείχνουν».