Διπλό αδιέξοδο για τους αλιείς της Σαμοθράκης

Αντιμέτωποι διαρκώς με τα ίδια προβλήματα είναι οι 35 παράκτιοι αλιείς της Σαμοθράκης, που, δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων τα τελευταία χρόνια, δεν λένε να επιλυθούν οριστικά. Πέρα από το γνωστό αδιέξοδο με το λιμάνι των Θέρμων, που … ολημερίς το άνοιγαν και με την πρώτη κακοκαιρία ξανακλείνει, έχουν και τον συνεχή βραχνά των καυσίμων για τα σκάφη τους, αφού δεν έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο.

«Το λιμάνι άνοιξε τον Αύγουστο με ένα είδος εκσκαφέα που ανήκει σε ιδιώτη, αλλά η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έκλεισε ξανά την είσοδό του», περιγράφει στην Ύπαιθρο Χώρα ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Σαμοθράκης, Πέτρος Νομικός, με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμό του από χώμα και φερτά υλικά.

«Ο λιμενίσκος στα Θέρμα είναι Αλιευτικό Καταφύγιο», εξηγεί από την πλευρά του ο Χρήστος Δούκας, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, που είναι και ο φορέας διαχείρισης του λιμενίσκου από το 2003. Στους αλιείς προτάθηκε πρόσφατα να μεταφερθούν στην Καμαριώτισσα για να ψαρεύουν, αλλά η απόσταση των 7 ναυτικών μιλίων αυξάνει σημαντικά τα έξοδά τους, γιατί δεν έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο. «Πληρώνουμε στον ΟΛΑ για το σκάφος στο λιμάνι και για τον εξωτερικό χώρο που έχουμε τα εργαλεία», επισημαίνει ο πρόεδρος των αλιέων.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Με πολλά μποφόρ και λίγες τοπικές βροχές η Μεγάλη Τρίτη – Η πρόγνωση μέχρι το Μεγάλο Σάββατο

Στα προβλήματα προστίθεται και η τιμή του καυσίμου. Με κόστος 60 λεπτά που είναι το αφορολόγητο, οι ψαράδες έχουν περιθώριο επιβίωσης, διαφορετικά τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα. «Εάν αγοράσουμε από το βενζινάδικο της Σαμοθράκης, κοστίζει 1,60 ευρώ μείον τον ΦΠΑ κατεβαίνει στο 1,30 ευρώ. Στη συνέχεια, χρειάζεται να κάνουμε χαρτιά, να τα στείλουμε στο τελωνείο για να πάρουμε επιστροφή άλλα 40». Οι αλιείς στρέφονται στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος στην πρόσφατη παρουσία του στο νησί ενημερώθηκε ότι χρειάζεται άδεια, ώστε να μπορεί ο Σαμοθρακίτης πρατηριούχος να εφοδιαστεί με αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς διαθέτει δεξαμενές. Επομένως, μπορεί να φέρνει πετρέλαιο, να σφραγίζεται από τελώνη και ανάλογα με τα λίτρα που θα ζητούν οι αλιείς να το ξεσφραγίζει και να τους τροφοδοτούν.