ΕΕΔΥΕ: Κινητοποίηση διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού στρατού στην πόλη

Κινητοποίηση διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού στρατού στην πόλη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/11 στις 6:30 μπροστά στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Την  εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, στην ομιλία της η πρόεδρος της Σταματία Γκιδίκα σημείωσε:

Οι εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργούν στο λαό της περιοχής. Όλοι όσοι στηρίζουν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Περιφέρεια, δημοτική αρχή, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ.ά.) έσταζαν μέλι για την ανέλκυση, με τη συνδρομή του αμερικανικού στρατού, της βυθισμένης βυθοκόρου “Όλγα”. Προσπαθούν, μιλώντας για ανάπτυξη του λιμανιού και της περιοχής, να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους και κινδύνους που περιμένουν το λαό μας.

 Για ακόμα μια φορά όμως βλέπουμε ότι απαιτούμενα έργα γίνονται μόνο όταν εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες του κεφαλαίου των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Γίνονται τώρα που ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μια εξέλιξη που στήριξε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Το λιμάνι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους Αμερικανούς, καθώς “κουμπώνει” με τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους για την περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας ως “μεντεσέ” στην υλοποίησή τους. Θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, μετατρέποντας το λαό της περιοχής ευθέως σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ολοένα και μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο NATOικό άρμα. Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση του διακαούς πόθου των Αμερικάνων, η εγκατάσταση της ΝΑΤΟικής Βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι κομβική η γεωγραφική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και των γνωστών συνθηκών αστάθειας και ανταγωνισμών στις ακτές της Κριμαίας και της Ουκρανίας. Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ μπορούν ταυτόχρονα να ελέγχουν τα Στενά του Ελλησπόντου και να συντονίζουν επιχειρήσεις πέρα από αυτά. Ταυτόχρονα, θα εξυπηρετείται και ο σκοπός φύλαξης των αγωγών TAP και IGB.

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν μπορεί να θεωρηθεί η άφιξη του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ “USS Carson City”. Αποδεικνύει περίτρανα αυτό που η Επιτροπή Ειρήνης  Αλεξανδρούπολης διακήρυττε πριν την υπογραφή του νέου Σύμφωνου Συνεργασίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και που προετοίμασε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, πως δηλαδή η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση.

Αυτοί που τώρα το παίζουν φίλοι μας και τριγυρνούν στην πόλη σαν παλιοί γνωστοί είναι αυτοί που πριν μια βδομάδα ματοκυλούσαν την Συρία και τους Κούρδους.

Κανείς να μην ξεγελαστεί από τα ψεύτικα λόγια περί ανάπτυξης και ασφάλειας που ακούγονται  από φορείς και Αμερικάνους εκατέρωθεν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτή την στιγμή αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ένα τεράστιο στόχο για χάρη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η χώρα μας και ο λαός μας γίνεται στόχος αντιποίνων για χατίρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι ροές των προσφύγων, ο εγκλωβισμός τόσων χιλιάδων ανθρώπων σε ένα τεράστιο “camp” που λέγεται Ελλάδα είναι και δική τους ευθύνη, ενώ και η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία γίνεται με τις ευχές των ΗΠΑ. Άλλωστε χώρα του ΝΑΤΟ είναι και η Τουρκία.

πρόκληση για τον λαό της περιοχής η παραμονή του Αμερικάνικου Στρατού στην Αλεξανδρούπολη. Η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι μακελάρηδες με “ανθρώπινο πρόσωπο” από φορείς της πόλης δείχνει την αγωνία τους για να προετοιμαστεί το έδαφος για την εγκατάσταση της Στρατιωτικής βάσης, όπως προβλέπει και το “Σύμφωνο Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο των φονιάδων και αυριανό στόχο, στα πλαίσια των ολοένα εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ήδη το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε να εξελίσσεται ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της πρεσβείας των ΗΠΑ, ακόμα και με διαφημίσεις, προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις του λαού, εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο. Φοβούνται τα αντιπολεμικά ένστικτά του λαού μας.

Καλλιεργείται τεχνητά ο εφησυχασμός από Κυβέρνηση – Αντιπολίτευση και διάφορους φορείς, να θεωρηθεί ως φυσιολογική καθημερινότητα, η παρουσία των φονιάδων στην πόλη μας και όπου αλλού στη χώρα μας.

Οι κυβερνήσεις, πριν του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ, φέρουν τεράστια ευθύνη για τις βόλτες του Αμερικάνικου Στρατού που κινείται ανενόχλητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Δε μπορούμε συναγωνιστές να μην αναφερθούμε  στις  απαράδεκτες και προκλητικές  χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, που απευθυνόμενος στον διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τόνισε πως “πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον”!

Αποδεικνύεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης σημαίνει για τον λαό μας, ιδιαίτερα τους φαντάρους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να ματώνουν για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανή να φτάσει μέχρι και στη συμμετοχή σε νέες “Κορέες” και ιμπεριαλιστικές εκστρατείες για να κάνει πράξη το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, δηλαδή της αναβάθμισης των συμφερόντων των μονοπωλίων της χώρας.

Καλούμε κάθε προοδευτικό και σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε έναν που προβληματίζεται με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κάθε έναν που δεν συμβιβάζεται με τους Αμερικάνους, με το σύστημα, με το κράτος και το κέρδος των αφεντικών να συμπορευτεί στο δρόμο του αγώνα, της αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο λαός μας δεν ξεχνά. Ο ιστορικός Νοέμβρης και οι πύλες του Πολυτεχνείου με τα επίκαιρα όσο ποτέ συνθήματα “έξω οι ΗΠΑ”, “έξω το ΝΑΤΟ” μας δείχνουν τον δρόμο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στην ελληνική εμπλοκή. Να ξεσηκωθούν ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων. Να εκφράσουν με κάθε τρόπο, μέσα από τα Σωματεία και τους μαζικούς φορείς την εναντίωσή τους και να δώσουν μαχητικό αγώνα για:

Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας”.

Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα.

Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αλληλεγγύη στο συριακό λαό.