Εγνατία Οδός: Έρχονται όχι μία, αλλά δύο αυξήσεις στα διόδια!

Δύο αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού σηματοδοτεί η παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου από το ΤΑΙΠΕΔ και το δημόσιο στην εταιρεία του πεθερού του Υπουργού Γεραπετρίτη ΤΕΡΝΑ

Συνολικά, σύμφωνα με το powergame.gr, τα επτά προαπαιτούμενα για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με την καταβολή του τιμήματος του 1,35 δισ. ευρώ είναι τα εξής:

1.Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης: Τα διόδια έχει προβλεφθεί από το διαγωνισμό ν’ αυξηθούν δύο φορές. Μια φορά πριν από την υπογραφή της σύμβασης, με τη χιλιομετρική αποζημίωση ν’ ανέρχεται σε 0,04 ευρώ ανά χλμ., από 0,03 ευρώ/χλμ. που είναι σήμερα. Μετά την ανάθεση του οδικού άξονα στον νέο παραχωρησιούχο, ο τελευταίος θα προχωρήσει σε μια δεύτερη αύξηση, εντός δύο ετών και εφόσον ολοκληρώσει μια σειρά έργων επί του άξονα. Με τη δεύτερη αυτήν αύξηση, τα διόδια στην Εγνατία Οδό θα εξομοιωθούν με εκείνα των άλλων παραχωρήσεων και θα ανέλθουν σε 0,05 ευρώ/χλμ.

2.Ανάταξη γεφυρών: H Εγνατία Οδός Α.Ε. πρέπει να προχωρήσει την ανάταξη των γεφυρών και κάποιων σημείων των κάθετων οδικών αξόνων. Προς την κατεύθυνση αυτήν ήδη έχουν δεσμευθεί 60 εκατ. ευρώ για τα έργα που θ’ απαιτηθούν.

3. ΠΥΣ για την υπογραφή της σύμβασης: Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, για να υπογράψει τη σχετική σύμβαση παραχώρησης. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται σε περίπου έναν μήνα.

4. Κύρωση σύμβασης στη Βουλή: H σύμβαση παραχώρησης και ανάπτυξης του οδικού άξονα πρέπει να κυρωθεί στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη  Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης

5. Αδειοδότηση σηράγγων: H Εγνατία Οδός Α.Ε. θα πρέπει να αδειοδοτήσει τις σήραγγες για τη διέλευση φορτίων και ειδικά των επικίνδυνων φορτίων. Με άλλα λόγια, πρέπει να καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα για τη διέλευση από τις σήραγγες ειδικών φορτίων, όπως είναι χημικά, καύσιμα κ.λπ.

6. Ολοκλήρωση διοδίων: Η Εγνατία Οδός Α.Ε. πρέπει να κατασκευάσει τους σταθμούς διοδίων σε Μάλγαρα και Χαλάστρα και να θέσει σε λειτουργία τα διόδια του Πολυκάστρου.

7. Υπογραφή συμβάσεων με Αρχές: Ο νέος παραχωρησιούχος του οδικού άξονα πρέπει να υπογράψει τις συμβάσεις με τους παρόχους υπηρεσιών ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης της χώρας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κ.λπ.).

8. Παράδοση – Παραλαβή: Με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών θα ακολουθήσει η παράδοση του οδικού άξονα από τον απερχόμενο παραχωρησιούχο, την Εγνατία Οδό, στον νέο παραχωρησιούχο, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ορισμένα προαπαιτούμενα είναι τρομερά δύσκολο έως σχεδόν αδύνατον να έχουν υλοποιηθεί μέχρι την παράδοση – παραλαβή του οδικού άξονα. Ειδικά σε όσα ενέχεται ο υφιστάμενος παραχωρησιούχος, η κρατική Εγνατία Οδός Α.Ε., θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο να έχουν ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το κλείσιμο της συναλλαγής. Για παράδειγμα, θεωρείται απίθανη η κατασκευή των διοδίων των Μαλγάρων και της Χαλάστρας.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να υπογραφεί σε περίπου έναν μήνα, ενώ το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Τότε εκτιμάται και η παράδοση – παραλαβή του οδικού άξονα.