Τελετές μαύρης μαγείας: Πώς ο Ασπροπάρης Πασχάλης από τη Δαδιά αποκάλυψε παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών

Η συγκλονιστική ιστορία του Ασπροπάρη που γεννήθηκε στη Δαδιά, έφτασε στην Αφρική και στο πρώτο του ταξίδι σκοτώθηκε για να πουληθούν μέλη του σώματός του

Ο Πασχάλης ήταν ένας Ασπροπάρηςπου γεννήθηκε στη Δαδιά το 2013. Όπως αναφέρει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, ήταν από τους λίγους νεοσσούς που κατάφερε στο πρώτο του ταξίδι να φτάσει στην Αφρική παρόλο που διάλεξε την πιο δύσκολη διαδρομή, να διασχίσει, δηλαδή, τη θάλασσα.

«Δυστυχώς, η ιστορία του δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Χάρη, όμως, στον πομπό που έφερε ο Πασχάλης στην πλάτη- στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη», «αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο κύκλωμα που έκανε παράνομο εμπόριο μελών σώματος των απειλούμενων Ασπροπάρηδων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε τελετές μαύρης μαγείας».

Στον Πασχάλη είχε τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός που βοήθησε στο να ξετυλιχθεί το κουβάρι της παρανομίας στην περιοχή μεταξύ του Νίγηρα και της Νιγηρίας, όπου οι γύπες και τα κοράκια σφαγιάζονται σε μεγάλους αριθμούς για να χρησιμοποιηθούν σε παραδοσιακές τελετές μαύρης μαγείας και γιορτές.

Photo/ Petros Babakas/Lifeneophron.eu. 

Το φθινόπωρο, ο Πασχάλης κατάφερε και έφτασε στην Αφρική και εγκαταστάθηκε στο νότιο τμήμα του Νίγηρα. Το τελευταίο σήμα λήφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2014 από ένα σημείο 140 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία. Τα επόμενα σήματα που ελήφθησαν προέρχονταν από ένα σπίτι σε ένα μικρό χωριό. Μερικές μέρες αργότερα, ο πομπός έφτασε στη Νιγηρία.

Η έρευνα που διεξήχθη από εταίρους του Προγράμματος LIFE+, με την υποστήριξη του Sahara Conservation Fund (SCF) στον Νίγηρα και του Ινστιτούτου Ορνιθολογικής Έρευνας Α.Π. Λεβέντη (APLORI) στη Νιγηρία, αποκάλυψε ότι ο Πασχάλης είχε σκοτωθεί από έναν παραδοσιακό λαθροκυνηγό γυπών που πηγαίνει τακτικά στον Νίγηρα για να κυνηγήσει. Το πουλί πουλήθηκε σε εύπορους πελάτες στη Νιγηρία για χρήση σε παραδοσιακές τελετές «μαγείας».

Στην περιοχή ανάμεσα στη Νιγηρία και τον Νίγηρα, οι Νιγηριανοί κυνηγοί σφαγιάζουν μεγάλους αριθμούς από γύπες και κοράκια για εμπορική χρήση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ο αριθμός των γυπών όλων των ειδών που σκοτώνονται για τέτοια χρήση είναι πολύ μεγάλος (εκατοντάδες γνωστές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια). Στην τελευταία του επίσκεψη, ο λαθροκυνηγός σκότωσε τον Ασπροπάρη Πασχάλη και άλλους επτά γύπες.

Ο Πασχάλης ήταν μόλις επτά μηνών όταν σκοτώθηκε και ο μοναδικός από τους οκτώ νεαρούς αιγυπτιακούς γύπες με δορυφορικούς πομπούς που βγήκε ζωντανός κατά το επικίνδυνο ταξίδι του. Κατάφερε να διασχίσει τη Μεσόγειο και να φτάσει στην Αφρική.

Οι άλλοι επτά είτε πνίγηκαν (επειδή δεν είχαν έναν ενήλικα για να τους δείξει τη σωστή διαδρομή για να πετάξουν πάνω από τη θάλασσα), είτε έπεσαν θύματα αρπακτικών. Ο μοναδικός επιζών του μεγάλου ταξιδιού, είχε εγκατασταθεί σε μια τρύπα νερού κοντά στο χωριό Damou Kadi στον Νίγηρα – την ίδια τρύπα όπου τον βρήκε η σφαίρα του λαθροκυνηγού και τον σκότωσε.

Το ταξίδι του Ασπροπάρη Πασχάλη από τη Δαδιά στη Νιγηρία/ photo Lifeneophron.eu 

Οι πληροφορίες για τον Ασπροπάρη Πασχάλη, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένα από τα πιο δημοφιλή site περιβαλλοντικών επιστημών και διατήρησης, το Mongabay δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό άρθρο για τον Ασπροπάρη Πασχάλη και τους λόγους για τους οποίους τα προστατευόμενα πουλιά σκοτώνονται προκειμένου τα μέλη του σώματός τους να χρησιμοποιηθούν σε τελετές μαύρης μαγείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο λαθροκυνηγός αφού πυροβόλησε τον Ασπροπάρη Πασχάλη «στοίβαξε τα φτερά του στη μία πλευρά, χώρισε προσεκτικά τα μάτια και τον εγκέφαλο, έκοψε και άπλωσε το κρέας να στεγνώσει και καθάρισε το κρανίο και τον σκελετό. Βρήκε ένα περίεργο κινητό σαν συσκευή κολλημένο στην πλάτη του αλλά το άφησε στην άκρη σχεδιάζοντας να το πουλήσει. Το μόνο κομμάτι που πέταξε ήταν τα έντερα».

Ο σπασμένος δορυφορικός πομπός του Ασπροπάρη Πασχάλη/ PHOTO APLORI/Lifeneophron.eu 

Οι πλούσιοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναιπρόθυμοι να πληρώσουν πολλά χρήματα για μέρη του σώματος του Ασπροπάρη αλλά και των άλλων ειδών γυπών. «Πιστεύουν ότι το να κρατήσουν το κεφάλι ή το φτερό ενός γύπα στο σπίτι τους θα τους έφερνε ακόμα καλύτερη τύχη. Μερικοί τρώνε ακόμη και τα μάτια και το μυαλό τους για να αποκτήσουν διορατικές δυνάμεις ώστε, για παράδειγμα, να προβλέψουν σε ποιον θα στοιχηματίσουν για τη νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Η ομάδα του έργου LIFE+ (από BSPB, HOS, WWF Ελλάς και RSPB) παρατήρησε στην οθόνη του υπολογιστή καθώς ότι το σήμα του Ασπροπάρη Πασχάλη από τον αποσπασμένο δορυφορικό πομπό εξέπεμπε από το κρησφύγετο του λαθροκυνηγού, σε ένα σπίτι στο κοντινό χωριό και τελικά κάτω από την κύρια οδό στα σύνορα με τη Νιγηρία. Επικοινώνησαν με συναδέλφους από δύο τοπικές ΜΚΟ: Sahara Conservation Fund στον Νίγηρα και A. P. Leventis Ornithological Research Institute στη Νιγηρία.

Τον Μάρτιο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το περιστατικό, οι ΜΚΟ έστειλαν το προσωπικό τους στις συντεταγμένες των τελευταίων δορυφόρων στις δύο αφρικανικές χώρες. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε ένα εκτεταμένο δίκτυο για την εμπορία μελών σώματος άγριων ζώων αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Οι αιγυπτιακοί γύπες αναφέρονται ως Απειλούμενοι στο Κόκκινο Βιβλίο της IUCN. Οι εθνικοί νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις όπως η CITES που έχουν υπογραφεί τόσο από τον Νίγηρα όσο και από τη Νιγηρία τα προστατεύουν στα χαρτιά. Ωστόσο, αυτές σπάνια επιβάλλονται, καθώς στο παράνομο εμπόριο οι τιμές πώλησης των μερών του σώματος έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: avgi.gr