Έλεγχοι για επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας που δηλώνουν έδρα τη Βουλγαρία

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις που εικονικά λειτουργούν στις γειτονικές χώρες έστειλε από τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Οικονομικών, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, λέγοντας ότι οι έλεγχοι της ελληνικής διοίκησης σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές των χωρών της κοινότητας και του ΟΟΣΑ θα εντατικοποιηθούν.

Η κ. Παπανάτσιου αναγνώρισε ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία της Βορείου Ελλάδας η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, ενώ ειδικά για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το λαθρεμπόριο.
Σε ό,τι αφορά στην έκταση της εικονικής και όχι πραγματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που Έλληνες ιδρύουν στις γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, είναι τεράστια αφού, όπως αναφέρει το voria.gr, η κ. Παπανάτσιου το τοποθέτησε στο 80%. Σε αυτό το 80% βρίσκονται οι λεγόμενες επιχειρήσεις – σφραγίδες, που έχουν μόνο ΑΦΜ στο εξωτερικό κι ούτε καν μέρος της δραστηριότητάς τους στη χώρα που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. Με τη διαφορά, ότι όσες εταιρείες έχουν έδρα στο εξωτερικό αλλά δραστηριότητα στην Ελλάδα, είναι και φορολογικά υπόχρεες στη χώρα μας, τόνισε η υφυπουργός.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τους ομιλητές σε σχετική εκδήλωση, δεν δείχνουν μόνο μαζική φυγή ελληνικών επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες – με κυριότερη χώρα επιλογής τη Βουλγαρία- αλλά και τεράστια έκταση παράνομων πρακτικών που σκοπό έχουν την αποφυγή της φορολογίας και των λοιπών επιβαρύνσεων που συνεπάγεται η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα. Έτσι, από τις 18.000 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, μόνο οι 3.000 έχουν φυσική παρουσία στη γειτονική χώρα, ενώ από τις 2.000 επιχειρήσεις που ιδρύονται κάθε χρόνο , μόνο το 40% αναπτύσσει δραστηριότητα ή κάποια δραστηριότητα και, μόνο το 10% απασχολεί προσωπικό.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2016 στη Ρουμανία ήταν εγγεγραμμένες 6.500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ ακόμη και στα γειτονικά Σκόπια, καταγράφηκε αύξηση στις ελληνικές επενδύσεις που έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η κατάσταση όπου μία εταιρεία ελληνικών συμφερόντων εκδίδει τιμολόγια στη Βουλγαρία για προϊόντα που παράγει στην Ελλάδα, αποτελεί διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ και γίνεται με καταστρατήγηση των ελευθεριών που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής προσθέτοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις, έχει ζητήσει την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις φορολογικές διοικήσεις των γειτονικών χωρών. Μάλιστα στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου ο κ. Πιτσιλής θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του στη Βουλγαρία ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τις φορολογικές αρχές και των υπολοίπων γειτονικών κρατών.

Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου δε, που είναι σοβαρό πρόβλημα για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, από τα πέντε scanner που παραλήφθηκαν τα τέσσερα θα εγκατασταθούν στη βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιώς, Ευζώνων, Κήπων Έβρου και στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης. Επίσης, εγκρίθηκε η προμήθεια επιπλέον 12 scanner ενώ τα τελωνεία Προμαχώνα και Ορμενίου θα ενισχυθούν και με πρόσθετο προσωπικό.