Ελλείψεις φαρμάκων: χρόνος αναμονής ακόμη και τεσσάρων μηνών για εκτέλεση συνταγής

Kορυφώνεται ξανά το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα οι ημέρες αναμονής για εκτέλεση συνταγής μπορεί να φτάσουν και τις 130. Πολύ σοβαρές οι συνέπειες για τους ασθενείς, καθώς λόγω ελλείψεων αναβάλλονται ακόμη και χειρουργεία.

Στην Ελλάδα σε έλλειψη βρίσκονται περισσότεροι από 200 κωδικοί βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως νευρολογικά, ογκολογικά, αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά κ.ά. ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.

Μερικά εξ αυτών είναι τα εξής:

  • Νευρολογικά: αντιεπιληπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά
  • Αντιδιαβητικά: ινσουλίνες, Tsesiba, Ozempic, Trulicity, Victoza
  • Ογκολογικά: Abraxane, Methotrexate, Aracytin, Kevzara, Fasturtec
  • Για αυτοάνοσα: Roactemra, Nulojix
  • Για ενδοκρινοπαθείς: Thyrohormone, Menopur, Natpar
  • Για καρδιοπαθείς: Actilyce, Metalyce
  • Για λοιμώξεις: Amoxyl, Augmentin, Zinadol

Αναβάλλονται χειρουργεία

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο και διδάκτορα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μίλησε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», «στα νοσοκομεία η έλλειψη φαρμάκων και υλικών οδηγεί σε αναβολές χειρουργείων και σε καθυστερήσεις θεραπειών, με αποτέλεσμα σημαντική παράταση των νοσηλειών».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Λουράντος επισημαίνει ότι «στις χώρες της Ε.Ε., κατά μέσο όρο, ένας φαρμακοποιός διαθέτει 6,5 ώρες εβδομαδιαίως στην αναζήτηση φαρμάκων. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος χρόνος αγγίζει τις 20 ώρες», με αποτέλεσμα φαρμακεία να χάνουν ακόμη και τους πελάτες τους.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Ιλάρια Πασαράνι, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Ενωσης (PGEU), η οποία μιλώντας στην ομάδα MIIR σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η μη διαθεσιμότητα φαρμάκων αυξάνεται στην Ευρώπη και έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς. Οι ελλείψεις φαρμάκων εμφανίζονται σε όλα τα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης και αφορούν τόσο βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές όσο και φάρμακα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Οι φαρμακοποιοί της κοινότητας ανησυχούν πολύ για αυτό το φαινόμενο, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Επιπλέον, τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί επενδύουν πολλούς πόρους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, γεγονός που συνιστά όχι μόνο οικονομική επιβάρυνση αλλά και απώλεια ευκαιρίας να αφιερώσουν χρόνο σε άλλες εργασίες με επίκεντρο τον ασθενή και να βελτιώσουν την ποιότητα της περίθαλψης».

Πρωτιά της Ελλάδας σε χρόνο αναμονής φαρμάκων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα του MIIR, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε μέσο χρόνο αναμονής εκτέλεσης συνταγής σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο με 130 ημέρες για μια μακρά χρονική περίοδο: 130 ημέρες, δηλαδή διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

Διαβάστε ακόμη  Στην Αλεξανδρούπολη το 42ο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης

Ακολουθεί η Γερμανία με μέσο όρο 120 ημέρες, έπεται το Βέλγιο με 103 μέρες.

Στην ίδια δημοσιογραφική έρευνα αναφέρεται ότι η μέση διάρκεια σε όλες τις ειδοποιήσεις ήταν 137 ημέρες και ότι το 66% όλων των ελλείψεων επιλύθηκαν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Η ελάχιστη διάρκεια έλλειψης ήταν μία ημέρα, η μέγιστη διάρκεια ήταν περίπου 13,5 χρόνια (!) και σχετίζεται με την αμοξυκιλλίνη η οποία παρουσίασε έλλειψη στην Ισπανία από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019. 

Το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη εξακολουθεί να είναι στις φαρμακευτικές ουσίες που λείπουν περισσότερο από την ευρωπαϊκή αγορά. 

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον απόλυτο αριθμό των ελλείψεων φαρμάκων από το 2021 στο 2022 καταγράφει και με διαφορά η Ελλάδα, αναφέρεται στην έρευνα, που εξηγεί πάντως ότι το γεγονός αυτό πιθανώς οφείλεται σε υποκαταγραφή του ΕΟΦ ή στην μη ανακοίνωση των πραγματικών ελλείψεων. Φαρμακευτικοί σύλλογοι στην Ελλάδα καταγγέλλουν πως οι πραγματικές ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που δηλώνει ο ΕΟΦ.  

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της ομάδας MIIR, o Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε: «Δεν είναι ούτε 80, ούτε 130 οι ελλείψεις. Είναι από 400 και πάνω. Αυτήν την εικόνα έχω εγώ σαν φαρμακείο, το τι μου λέει ο ΕΟΦ, δε με νοιάζει. Βρίσκω λογικό κάθε κυβέρνηση να μη θέλει να εκτεθεί. Και εγώ αν ήμουν στη θέση της εκάστοτε κυβέρνησης αυτό θα έκανα. Θα έπαιρνα τηλέφωνο τον πρόεδρο και θα του έλεγα το πολύ 100 ελλείψεις πες ότι έχουμε. Δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις μια αντικειμενική άποψη από τον ΕΟΦ, οι πρόεδροί του είναι πάντα ορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που οδηγούν στην έλλειψη φαρμάκων είναι πολλές. Εξ αυτών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και ανεπαρκής εξαγωγή πρώτων υλών για την κάλυψη αναγκών από Ινδία και Κίνα. 

efsyn.gr