Εντολές για ψυχραιμία και υψηλά αντανακλαστικά στον Έβρο

Τεράστια καχυποψία για τις προθέσεις οποιουδήποτε κινείται σε απόσταση αναπνοής από τη συνοριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας, δημιουργούν κατάσταση μόνιμα αυξημένης επιφυλακής στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο. Απόδειξη του πόσα πολλά   μετά την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από  την τουρκική περίπολο την 1η Μαρτίου του 2018.

Με βαρύτερο οπλισμό, περισσότερα υλικά αυτοπροστασίας, εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη αλλά και αυστηρές διαταγές για πλήρη επαγρύπνηση, οι Ελληνικές περιπολίες εντατικοποιήθηκαν. Οι εντολές είναι σαφείς: Αποφυγή κάθε επιπόλαιης ενέργειας, ψυχραιμία και υψηλά αντανακλαστικά.

Το περιστατικό που ήρθε στο φως με την ανάρτηση Τουρκικής σημαίας για λίγες ώρες σε νησίδα Ελληνικής κυριαρχίας κοντά στο Πραγγί, αποδεικνύει ότι η εξαιρετικά “ευαίσθητη” περιοχή του Έβρου κρύβει τεράστιες παγίδες. Και μπορεί εύκολα να “αξιοποιηθεί” από τους γείτονες για τη δημιουργία επεισοδίου το οποίο θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πρόσφατα σε περιπολία τους κατά μήκος των συνόρων, όπως αναφέρει το newpost, στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντόπισαν Τουρκική περίπολο σε δική της περιοχή ευθύνης να τοποθετεί “μικροκάμερες” πάνω σε κορμούς δέντρων. Σε περιοχή προκάλυψης και σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σημείο όπου συνέβη το περιστατικό με την ανάρτηση της τουρκικής σημαίας. Έμπειροι Αξιωματικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας στον ακριτικό νομό τονίζουν ότι αποτελεί μια παλιά πρακτική με την οποία θέλουν να τσεκάρουν τις Ελληνικές περιπολίες.

Διαβάστε ακόμη  Απασφάλισε κατά Βελόπουλου και Παπαδάκη ο Εβρίτης Μ. Κίρκος

Οι Τουρκικές μονάδες οι οποίες έχουν την ευθύνη για την φύλαξη των συνόρων ενισχύθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων ενώ και ο Διοικητής του χώρου ευθύνης προέρχεται επίσης από τις Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις.

Αρκετές είναι οι περιοχές οι οποίες αποτελούν περάσματα μεταναστών ειδικά όταν η στάθμη του ποταμού πέφτει ή εκεί όπου τα σύνορα είναι χερσαία.

220 χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία στον Έβρο. Ποταμός, βάλτος, νησίδες, δασώδεις περιοχές και χωράφια διαμορφώνουν ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο στη φύλαξη.

Τουλάχιστον 100 είναι τα τμήματα γης-από ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα έως και μεγάλες νησίδες-τα οποία αλλάζουν μορφολογία ή ακόμα και εξαφανίζονται κάτω από τα νερά του ποταμού ανάλογα με το ύψος των υδάτων.

Το περιστατικό στο Πραγγί δεν εκτιμάται ως τυχαίο και αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με προσοχή και απόλυτη ψυχραιμία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Εάν οι γείτονες επιθυμούν να προκαλέσουν και στον Έβρο, η μορφολογία του εδάφους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους δίνουν πολλές ευκαιρίες τονίζουν στρατιωτικές πηγές που γνωρίζουν άριστα την περιοχή. Τόσο για προκλητικές όσο και για προβοκατόρικες ενέργειες με σκοπό να παρασύρουν στο λάθος ή να “μετρήσουν” αντανακλαστικά και αντιδράσεις.

Το πάθημα όμως της αιχμαλωσίας των Ελλήνων στρατιωτικών για 167 ημέρες όχι μόνο έγινε μάθημα αλλά και αφορμή να αλλάξουν αρκετά στη φύλαξη των συνόρων.

Το μήνυμα ήδη εστάλη στους γείτονες με την Ελληνική αντίδραση στο Πραγγί. Και στο Ελληνικό επιτελείο εξετάζουν όλες εκείνες τις πληροφορίες για το περιστατικό και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν.