Επένδυση 3 εκ ευρώ για παραγωγή μανιταριών στην Αλεξανδρούπολη!

Η οικονομική κρίση έπληξε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την καλλιέργεια μανιταριών Pleurotous. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πριν την κρίση αυξάνονταν σε ποσοστό έως και 30% ετησίως. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με το λευτκό μανιτάρι καθώς στη χώρα μας η ζήτηση του καλύπτονταν έως τώρα από εισαγωγές….

Το υψηλό κόστος για την παραγωγή λευκού μανιταριού, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ οι οικονομικές περιπέτειες ορισμένων εκ των επενδυτών του χώρου) οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στο κλείσιμο όλων των ελληνικών μονάδων παραγωγής. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα κενό και το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια νέα επένδυση στο χώρο…και μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη!

Πίσω από την προσπάθεια αυτή βρίσκεται ο επιχειρηματίας του χώρου Μάκης Μπαξεβάνης αλλά και δυο ακόμα επιχειρηματίες.

Το επιχειρηματικό αυτό έχει έναν στόχο: Να ξαναβάλει το λευκό μανιτάρι στον χάρτη της ελληνικής παραγωγής. Εδώ και δύο μήνες πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα στην Αλεξανδρούπολη. Εμπνευστής του εγχειρήματος, που έχει προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και χρησιμοποιεί ως βάση τις εγκαταστάσεις της πάλαι ποτέ Sabignon Ελλάς, είναι ο Μάκης Μπαξεβάνης, ο άνθρωπος που μέχρι πριν από έναν χρόνο περίπου είχε την ευθύνη της παραγωγής της μονάδας της Ιπποτούρ στη Λαζαρίνα Τρικάλων, της τελευταίας, δηλαδή, που παρήγαγε το εν λόγω είδος στην Ελλάδα, αλλά έβαλε λουκέτο την άνοιξη του 2015.

Διαβάστε ακόμη  ΤΕ Έβρου ΚΚΕ: Περιοδεία στις περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης που πλημμύρισαν

«Με τη συνεργασία ακόμα δύο επιχειρηματιών, ξεκινήσαμε την επένδυση το καλοκαίρι», δηλώνει σε συνέντευξη του ο κ. Μπαξεβάνης και προσθέτει: «Ο σκοπός ήταν να ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβριο, όμως, λόγω των προβλημάτων στην εισαγωγή του εξοπλισμού αρχίσαμε την παραγωγή τον Δεκέμβριο».

Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία παράγει 10 τόνους μανιτάρια την εβδομάδα, ενώ βρίσκεται σε φάση επέκτασης, με σκοπό η παραγωγή να φτάσει το φθινόπωρο τους 30 τόνους την εβδομάδα. Το προϊόν διατίθεται με την ετικέτα «Μανιτάρι Βόρειας Ελλάδας» στις λαχαναγορές μέσω της Μενέλαος Φρούτα ΕΠΕ, αλλά και στο δίκτυο γνωστής ελληνικής αλυσίδας super market.