Επίσημα τέλος στην επιδότηση 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης – Αντίδραση του Επιμελητηρίου

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 13311/273 που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργήθηκε και επίσημα το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Έβρου. Η εξέλιξη αυτή, είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο στους φορείς της Θράκης από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για μέτρο που δεν συμπλέει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ είχε δεσμευτεί πως θα βρεθούν άλλοι τρόποι για την στήριξη των επιχειρήσεων. Την έντονη αντίδρασή του διατυπώνει το Επιμελητήριο Έβρου, που σημειώνει πως «οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης πιστοί στη πολιτική που χάραξαν, βάλλουν παντοιοτρόπως και με μανία κατά των ελληνικών επιχειρήσεων και εν προκειμένω των ακριτικών, αποφασίζοντας αυτή τη φορά να καταργήσουν ένα νόμο που στήριξε από το έτος 1988 εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας στον Νομό Έβρου και σε ολόκληρη την Περιφέρεια».

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορώντας επιδεικτικά για την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πλήττεται από ανεργία και φτώχια, απαξιώνοντας όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας που ζητούν τη συνέχιση της επιδότησης αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων, αποφάσισε, εν μια νυκτί, την άνευ συζήτησης και διαβούλευσης κατάργηση του εν λόγω μέτρου και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να διευκρινίσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις οφειλές των 225 εκατομμυρίων Ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά κατά τη στιγμή που τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητούσαν επίμονα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη και τους αρμόδιους φορείς ενώ παράλληλα είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από τους Βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η επιδότηση μέχρι να υπάρξει γνωμοδότηση – νομική τεκμηρίωση περί της συμβατότητας του κινήτρου».

Διαβάστε ακόμη  Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Σημειώνεται ακόμη πως το Επιμελητήριο Έβρου σε συνεργασία με όλα τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε ήδη αναθέσει την υπόθεση σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να συνταχθεί γνωμοδότηση για την νομιμότητα των επιδοτήσεων του εργοδοτικού κόστους στις παραμεθόριες περιοχές σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Νομοθεσία και θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τον ΟΑΕΔ αλλά και να διατηρηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Newsroom Alexpoli.gr