Έξυπνοι τρόποι για πιο δροσερό σπίτι!

Μέρες καύσωνα και ήδη η παρατεταμένη ζέστη έχει προκαλέσει ενόχληση σε πολλούς ανθρώπους. Πολλοί μάλιστα μη αντέχοντας τα κλιματιστικά τα χρησιμοποιούν ελάχιστα ή και καθόλου. Πως αλλιώς μπορούμε να βοήθησουμε το χώρο μας να παραμείνει δροσερός; Μερικοί απλοί τρόποι είναι οι παρακάτω:

1. Αφήνουμε τα παντζούρια κλειστά Το ηλιακό φως αυξάνει την τοπική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι!

2. Αερίζουμε το χώρο μας νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ όταν ο αέρας είναι πιο δροσερός. Είναι προτιμότερο ακόμα και χωρίς κλιματισμό τις υπόλοιπες ώρες να έχουμε τα παράθυρα κλειστά! Μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου πολλά κτήρια έχουν έξω τις εξωτερικές μονάδες των κλιματισμών, η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να είναι ακόμα και 3-5 βαθμούς μεγαλύτερη καθώς οι μονάδες αυτές αυξάνουν τοπικά τη θερμοκρασία του αέρα! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αέρας που μπαίνει από κοντινά ανοιχτά παράθυρα να είναι ακόμα πιο ζεστός!

Διαβάστε ακόμη  Προκήρυξη 13 θέσεων για γιατρούς του ΕΣΥ σε νοσοκομεία του Έβρου

3. Τα φυτά βοηθούν στην καταπολέμηση της ζέστης, ειδικά τα αναρριχητικά (όπως είναι ο κισσός και η μπουκαμβίλια) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψτε με αυτά τους τοίχους του σπιτιού σας που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό φράχτη με φυτά που θα ακολουθεί την γραμμή των κάγκελων της βεράντας σας.

4. Εξατμίστε νερό!  Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αυτό το φυσικό φαινόμενο, θα δροσίσει το σπίτι σας και θα διορθώσει τα ποσοστά της υγρασίας του. Γεμίστε, λοιπόν, κεραμικά δοχεία με νερό και τοποθετήστε τα κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού σας. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το νερό στα δοχεία σας μέρα παρά μέρα.

5. To κόλπο με τον ανεμιστήρα! Ανοίξτε τον ανεμιστήρα και βάλτε μπροστά του έναν κουβά με παγωμένο νερό. Θα δείτε πως ο αέρας που θα έρθει πάνω σας θα είναι ακόμα πιο δροσερός!