Φέρες: Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ηλικιωμένος άνω των 80 ετών από τις Φέρες, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο ηλικιωμένος έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχει εγκεφαλίτιδα.

[bs-quote quote=”Η κατάσταση του ηλικιωμένου είναι σοβαρή αλλά σταθερή” style=”style-13″ align=”left” color=”#dd3333″ author_name=”Δημήτρης Αδαμίδης” author_job=”Διοικητής ΠΓΝΑ” author_avatar=”http://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2018/09/Screen-Shot-2018-09-22-at-11.00.13.png”][/bs-quote]

Για το θέμα ρωτήθηκε από το alexpoli.gr o Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αδαμίδης ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ηλικιωμένο που έχει προσβληθεί και νοσηλεύεται με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, η κατάσταση του είναι σοβαρή αλλά σταθερή.

Κυρίως συμπτώματα παρουσιάζουν ηλικιωμένα άτομα, συμπληρώνει ο κ. Αδαμίδης και τονίζει ότι το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Για τα 2 προηγούμενα κρούσματα που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Αδαμίδης είπε ότι έχουν γυρίσει σπίτια τους και είναι καλά στην υγεία τους.

Ακούστε τις δηλώσεις του Διοικητή του ΠΓΝΑ Δημήτρη Αδαμίδη στο alexpoli.gr

Τρόποι πρόληψης

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε ακόμη  Απεργιακές συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ Έβρου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα

Προς το κοινό (όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες): Επισημαίνεται η ανάγκη σχολαστικής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών/εντομοκτόνων χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, χρήση σητών και κουνουπιέρων, χρήση κλιματισμού (ανεμιστήρων, air-condition), απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη ή αναποδογύρισμα περιεκτών/δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).

Δείτε το ρεπορτάζ της Δέλτα Τηλεόρασης