Γερά ποτήρια οδηγοί στην Ορεστιάδα…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το «τσούζουν» οδηγοί στην Ορεστάδα, όπως προέκυψε μέσα από ένα ενδιαφέρον πείραμα-έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε 34 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Με αφορμή την «Πανευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», εκατοντάδες εθελοντές βρέθηκαν  έξω από 40 χώρους νυχτερινής διασκέδασης, για να προωθήσουν το μήνυμα : «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου, ιδιαίτερα των νέων, ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Χιλιάδες οδηγοί και γενικότερα χρήστες της οδού, σε όλη την Ελλάδα, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Πρόκειται για μια  βραδιά – θεσμό που στόχο έχει να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς και το ευρύτερο κοινό ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των φιλικών αλκοτέστ κατά τη διάρκεια της Δράσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: 1 στους 6 οδηγούς της παρέας δεν κράτησε την υπόσχεσή του να μην καταναλώσει αλκοόλ πριν πιάσει το τιμόνι. Γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει καθώς 1 στους 4 θανάτους από  τροχαία συμβάντα στην Ευρώπη οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. 

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις περιοχές που συμμετείχαν στη δράση, περίπου 2.500 νέοι φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι αποδεχόμενοι την πρόσκληση να γίνουν οι ήρωες της βραδιάς. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκαν 1776 αλκοτέστ, άνδρες και γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 – 45 ετών. Το 83% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,24 (και 0,9 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ., και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα. Αντίθετα, 1 στους 6 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του, με ποσοστό 75% άντρες και 25% γυναίκες, ένα ανησυχητικό γεγονός καθώς την περσινή χρονιά, 1 στους 8 οδηγούς δεν είχε κρατήσει την υπόσχεσή του. Οι ηλικίες όσων βρέθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνονταν ανάμεσα στα 30-48 έτη.

Οι εθελοντές του Ινστιτούτου προέτρεπαν τους οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ να μην οδηγήσουν οι ίδιοι, παρά να επιστρέψουν στο σπίτι τους με τα ΜΜΜ, να καλέσουν ταξί ή να οδηγήσει κάποιος άλλος από την παρέα τους που ήταν νηφάλιος. Οι περισσότεροι «ήρωες της βραδιάς», ανάλογα με τη συμμετοχή σε κάθε πόλη, καταγράφηκαν σε Αμύνταιο, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Λαμία, και Τρίπολη, ενώ, αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά οδηγών που είχαν καταναλώσει αλκοόλ εντοπίστηκαν σε Αμαλιάδα, Ορεστιάδα, Ρέθυμνο, και Φλώρινα.

Και σε άλλες πόλεις, όμως, δεκάδες οδηγοί βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, παρόλο που είχαν αναλάβει την υποχρέωση να οδηγήσουν την παρέα τους στο σπίτι με ασφάλεια. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός καθώς 1 από τις 3 βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων και 1 από τους 4 θανάτους στο δρόμο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αντίθετα, είναι ελπιδοφόρο ότι και αυτή τη χρονιά, οι οδηγοί που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ (0,00) και είχαν αναλάβει την υποχρέωση να είναι οι οδηγοί της παρέας, ήταν σημαντικά περισσότεροι, ιδιαίτερα μάλιστα στις πιο νεαρές ηλικίες. Φαίνεται, λοιπόν, πως το Ινστιτούτο εκπροσωπώντας από το 2007 στην Ελλάδα τον Οργανισμό Responsible Young Drivers (RYD) στη δράση Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα και σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για την Οδική Ασφάλεια, έχει πετύχει τη σταθερά αυξανόμενη ανταπόκριση του κόσμου σε μία πολύ διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό, στην επιλογή του «Οδηγού της Παρέας».