Η διφορούμενη απάντηση Οικονόμου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στη διγλωσσία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω μπαράζ βρετανικών δημοσιευμάτων περί προχωρημένων συζητήσεων για δανεισμό των Γλυπτών και ανταλλαγή με άλλες αρχαιότητες, κινήθηκε και ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δέχθηκε αρκετά ερωτήματα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (09/01).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επανέλαβε αυτά που αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης, πως δηλαδή οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται απευθείας απ’ το Μαξίμου.

Κι ενώ ο Γ. Οικονόμου επέμεινε πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην εθνική γραμμή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά τυχόν σκέψεις ή ενδεχόμενο δανεισμού για επαναλαμβανόμενο  διάστημα ανά 50 χρόνια.

«Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία και η διαπραγμάτευση βρίσκονται σε εξέλιξη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, κληθείς να απαντήσει στην έκκληση για θεσμική ενημέρωση των κομμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε ενημέρωση σε όποιον θέλει να πληροφορηθεί στοιχεία της εξέλιξης της υπόθεσης αυτής. Πρέπει να μείνουμε απολύτως προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα, ακολουθώντας  τη βέλτιστη δυνατή τακτική, μέχρι να πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό».

«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο που πρέπει ή που έχω να σας ανακοινώσω. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι σε αυτού του είδους τα ζητήματα κανείς πρέπει να τα προσεγγίζει σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, έχοντας κατά νου ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και, κυρίως, στο ότι είναι ευρύτερα ζητήματα που ξεπερνούν εκλογικούς και πολιτικούς κύκλους» είπε ακόμα ο κ. Οικονόμου.

Προηγουμένως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία, επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση στην εθνική γραμμή, όμως μίλησε και για «δύσκολη επιχειρησιακά άσκηση», αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για κάποιο «τρικ» ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο προκειμένου να ξεπεραστούν τα γνωστά εμπόδια.

Διαβάστε ακόμη  Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης: Vasa Swim Ergometer - Η προπόνηση γίνεται πρόκληση για αθλητές και πρωταθλητές

Σε υψηλούς τόνους ήρθε το σχόλιο της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Οικονόμου για τον Αλ. Τσίπρα και τη συνάντηση με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Αλήθεια τώρα κύριε Οικονόμου;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιλέγει το ρόλο της θλιβερής εξαίρεσης, και δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα» επειδή τηρεί την εθνική γραμμή που έχει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες  για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Είναι θλιβερή εξαίρεση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δηλώνει ότι «δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει»;

Πόσο απέχουν οι δηλώσεις αυτές, από την δημόσια θέση του αείμνηστου Δημητρίου Παντερμαλή, τέως  διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, όταν έλεγε στο γερμανικό ραδιόφωνο: ”Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο” “Η πλήρης επιστροφή είναι η μόνη λύση. Πρέπει να συνενωθεί ό,τι είναι αναπόσπαστα δεμένο με τον μνημείο”.

 Ή μήπως δεν έχει δικαίωμα η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετείται επί των ζητημάτων αυτής της χώρας;

Επιτέλους θα συνεννοηθείτε κάποια στιγμή μεταξύ σας σ’ αυτή την κυβέρνηση; Δεν μπορεί να λέει άλλα το ΥΠΠΟΑ, άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άλλα ο κύριος Γεραπετρίτης. Δεν γίνεται στην προσπάθεια να διασφαλίσετε από παντού πολιτικά οφέλη, να απαξιώνετε μέχρι και την επιστημονική κοινότητα αυτής της χώρας, ή τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης που είναι ο έλεγχος των κυβερνητικών χειρισμών.

Και τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κύριε Οικονόμου, συναντήθηκε για το μείζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, δεν συναντήθηκε με μεγιστάνες αρχαιοκάπηλους». ​

Πηγή