Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» αυτή την Κυριακή με Τραγούδια και χορούς από τη Σαμοθράκη

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 13.00-15.00 μας προσκαλούν σε μια γνωριμία με τη μουσική και χορευτική παράδοση της Σαμοθράκης. 

Η Σαμοθράκη, σε κομβικό σημείο στα δίκτυα επικοινωνίας ανάμεσα στο Αιγαίο, την Πόλη και τη Μικρά Ασία, χαρακτηρίζεται από ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο, με γοητευτικές μελωδίες στα τραγούδια της κι έναν ξεχωριστό δυναμισμό στους χορούς της. 

Η εκπομπή ξεκινά με μια σειρά από παλαιά τραγούδια που κατέγραψε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Σαμοθρακίτης λόγιος Νικόλαος Φαρδύς, με το φωνητικό σύνολο «Αρμονίας Γένεσις» του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης. Τις μουσικές επεξεργασίες των κομματιών έχει κάνει η μουσικολόγος Γιώτα Τηγανούρια, μέλος μεγάλης μουσικής οικογένειας του νησιού, που έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή για τη μουσική της Σαμοθράκης. Η Γ. Τηγανούρια μας ξεναγεί στην παράδοση του τόπου της, ενώ ο Πέτρος Αποστολούδιας αναφέρεται στους πολύ ιδιαίτερους τοπικούς χορούς καθώς και στα πλούσια προϊόντα της σαμοθρακίτικης γης. 

Οι βιωματικοί χορευτές που συμμετέχουν στην παρέα παρουσιάζουν το ξεχωριστό χορευτικό ρεπερτόριο με τα παλαιά συρτά, τους ιδιότυπους τοπικούς χορούς (όπως το «γιαρ-γιαρ»), τα χασάπικα και τα χασαποσέρβικα, τους «αμολαρτούς» αντικριστούς χορούς (ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες) αλλά και τα λαϊκά βαλσάκια! 

Διαβάστε ακόμη  Μενέλαος Μαλτέζος: Σε απόγνωση οι πολίτες με τις ανατιμήσεις στο σούπερ μάρκετ

Στην εξαιρετική ομάδα των τοπικών μουσικών και τραγουδιστών συναντάμε και τους παλαίμαχους Δημήτρη και Στρατή Τηγανούρια, που εκπροσωπούν το ξεχωριστό ύφος και τεχνική παιξίματος της παλαιάς γενιάς οργανοπαιχτών του Αιγαίου στο βιολί και στο λαούτο.

Τραγουδούν και χορεύουν μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις». Φωνητικό σύνολο «Αρμονίας Γένεσις»: Γιώτα Τηγανούρια, Φιλιώ Σέρβου, Πελαγία Μυλωνά, Νίκη Μαργαρίτη, Παρασκευή Φώτη, Κυριάκος Αγγελώνιας. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Τηγανούριας, Γιώργος Δεληγιάννης, Παντελής Μαυρογιάννης και Γιάννης Τσίπος (βιολί). Στρατής Τηγανούριας Γιώργος Βουλγαρίδης και Θοδωρής Κιουπλιώτης (λαούτο). Γιώτα Τηγανούρια και Νίκη Μαργαρίτη (σαντούρι). Στέφανος Καπνάς (ούτι). Γιώργος Καραγεωργίου και Κυριάκος Αγγελώνιας (κρουστά). Στο τραγούδι η Ιωάννα Λημνιού-Πισμίση, ο Γιάννης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Ταρτανής. 

Καλλιτεχνική  επιμέλεια, μουσικές επεξεργασίες και διδασκαλία τραγουδιών: Γιώτα Τηγανούρια. Επιμέλεια ορχήστρας: Γιώργος Δεληγιάννης. Επιμέλεια χορευτικής ομάδας: Πέτρος Αποστολούδιας.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης 

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS