Η Υποψήφια Δημ. Σύμβουλος Εύα Βαλασίδου απαντά για το φιλοζωικό πρόγραμμα της παράταξης του Β. Μυτιληνού

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση, Ιατρός βιοπαθολόγος Ευανθία (Εύα) Βαλασίδου, απαντά σε ερωτήσεις του alexpoli.gr για το φιλοζωικό πρόγραμμα της παράταξης και τις θέσεις της, πάνω σε φιλοζωικά ζητήματα.

Κυρία Βαλασίδου, στην παράταξη σας, είστε από τους υποψηφίους που όπως έχετε πει θέλετε μεταξύ άλλων να ασχοληθείτε και με τα θέματα αδεσπότων και φιλοζωίας. Πώς κρίνετε την υπάρχουσα κατάσταση στο Δήμο μας;

Δυστυχώς η υπάρχουσα κατάσταση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια για τα αδέσποτα ζώα, δεν έχει κάποια σημαντική ή αξιοσημείωτη βελτίωση και αυτό πραγματικά δεν είναι μόνο προσωπική μου διαπίστωση, αλλά και ενός μεγάλου μέρους των πολιτών. Και θα σας αναφέρω κάποια παραδείγματα πχ. η σήμανση των αδέσποτων ζώων είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Δεν μιλάμε μόνο για εντός της πόλης, υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα σε διάφορες περιοχές, μια βόλτα στα γύρω χωριά θα δείξει το πραγματικό πρόβλημα . Εμείς ως παράταξη και ο επικεφαλής Βαγγέλης Μυτιληνός, πιστεύουμε και θέλουμε και την σήμανση των δεσποζόμενων, για ευνόητους λόγους και γιατί αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό των αδέσποτων. Και τέλος ακόμη και στα φιλοζωικά σωματεία διαπιστώνεται μια διάσπαση, μια διάσταση απόψεων και ενεργειών μεταξύ των φιλόζωων.

Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις που θα κάνετε ως παράταξη αν εκλεγείτε στη διοίκηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για επίλυση των παραπάνω προβλημάτων;

Άμεσα στο πρόγραμμα της παράταξης μας Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση, είναι η τοποθέτηση σε διάφορα σημεία της πόλης ειδικών δοχείων φαγητού και νερού (ταΐστρες και ποτίστρες). Με την προοπτική ανά τακτά διαστήματα να μεταφέρονται τα δοχεία αυτά σε σημεία μακριά από το κέντρο, γιατί στο κέντρο τα ζώα κινδυνεύουν και δεν είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για να ζουν. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η σήμανση, το τσιπάρισμα. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τις γύρω περιοχές, χωριά και οικισμούς. Θα προχωρήσουμε και σε έλεγχο για σήμανση των δεσποζόμενων ζώων γιατί έτσι ορίζει ο νόμος αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι είναι και ένας τρόπος ελέγχου και αποτροπής κάποιων ασυνείδητων να αφήσουν με ευκολία το ζωάκι τους κάπου, όταν το βαρεθούν. Θα πρέπει να εφαρμόζεται ο Νόμος και να επιβάλλονται αντίστοιχα τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επίσης θα οργανώνεται από τον δήμο ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων, θα υπάρχει ιστοσελίδα όπου οι δημότες που ενδιαφέρονται για υιοθεσία θα μπορούν μέσα από αυτήν να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα προς υιοθεσία αδέσποτα ανά πάσα στιγμή. Ακόμη, η καλή λειτουργία του καταφυγίου, με διαφάνεια, δυνατότητα επισκέψεων από τους φιλόζωους και φυσικά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα.

Υπάρχουν άλλα σχέδια στο πρόγραμμα σας για τα ζώα και τους φιλόζωους;

Στα σχέδια μας είναι η οργάνωση ενός δημοτικού Κτηνιατρείου με χώρο βραχείας νοσηλείας ζώων που χρήζουν ολιγοήμερη νοσηλεία, γιατί οι φιλόζωοι δεν έχουν πια το χώρο να φιλοξενούν αλλά ζώα στα σπίτια τους και οι αυλές τους είναι γεμάτες.
Θέλουμε να κάνουμε συνεργασία με ομάδες φιλοζωικές και από άλλους δήμους που έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό έργο με ενημερώσεις σε σχολεία και κοινωνικές δράσεις. Σκοπός είναι να ενημερώνεται ο δημότης, ο γονιός αλλά και φυσικά τα παιδιά. Τέλος θα επιδιώξουμε άμεση συνεργασία και με την τοπική Αστυνομία σε συνδυασμό με τη Δημοτική αστυνομία για την εφαρμογή του Νόμου και για περιορισμό του τεράστιου προβλήματος με τις φόλες.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στου φιλόζωους του Δήμου Αλεξανδρούπολης;

Ενότητα και λογική για το καλό των ζώων. Δεν θέλουμε να κάνουμε μικροπολιτική στο θέμα των ζώων ούτε η φιλοζωία να γίνεται κάτι σαν διαγωνισμός για το ποιος είναι πιο φιλόζωος. Θα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός σκοπός, ο περιορισμός των αιτιών της εγκατάλειψης και δημιουργίας αδεσπότων και όχι η συντήρηση μιας κατάστασης για να εξυπηρετούνται μικροσκοπιμότητες προσωπικές. Σοβαρή και λογική διαχείριση των προβλημάτων με σεβασμό στα ίδια τα ζώα.