Ημερίδα για την αλιεία στην Αλεξανδρούπολη: Κυβερνητικά «καθρεφτάκια» για έναν χειμαζόμενο κλάδο

Φωτογραφία: gnomionline.gr

Είναι κάπως σαν τραγική ειρωνεία, να πραγματοποιείται ημερίδα για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της αλιείας στην Αλεξανδρούπολη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης…Πέρα από το γεγονός ότι οι αλιείς εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι την παράνομη δραστηριότητα των Τούρκων συναδέλφων τους και τα διαχρονικά οικονομικά τους αδιέξοδα, πλέον, μετά την εγκατάσταση του LNG, η αβεβαιότητα για το μέλλον τους έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ιδιαίτερα μάλιστα από την στιγμή που η Gastrade αρνείται να τοποθετηθεί δημόσια για τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη που θα έπρεπε να αφορούν και τους αλιείς, οι οποίοι ενδέχεται (για τους ίδιους είναι βέβαιο) ότι θα επηρεαστούν αρνητικά από την επένδυση.

Εξάλλου, ο διαρκώς μειούμενος αριθμός των αλιευτικών σκαφών τα τελευταία χρόνια, αρκεί για να περιγράψει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος.

Στην ημερίδα ακούστηκαν πολλά μεγάλα λόγια και όμορφα σχέδια… Η Βιώσιμη Αλιεία είναι ο πρώτος και βασικός στόχος της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρώπης, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου και της ύπαρξης ιχθυοαποθεμάτων, είπε ο βουλευτής Έβρου και αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος αφού έλυσε τα προβλήματα των μελισσοκόμων, είπε να ασχοληθεί και με την αλιεία. Μόλις σήμερα, σε δηλώσεις του στον maximum FM, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου κεντρικού Έβρου Πασχάλης Χριστοδούλου δήλωσε ότι «παρ’ όλες τις υποσχέσεις του κ. Κελέτση δεν είχαμε καμία βοήθεια, ούτε σε τροφές». Ψιλά γράμματα για τον κύριο Υπουργό…

Διαβάστε ακόμη  Ο καιρός σήμερα Μεγάλη Πέμπτη: Αστατος με τοπικές βροχές

Στο πλαίσιο της ημερίδας για την αλιεία πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος των αλιέων της Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, τα είπε όλα με λίγες φράσεις. Χαρακτήρισε μεν «θετικό το γεγονός ότι ο κλάδος μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία», επεσήμανε ωστόσο ότι «για να έχουν αποτέλεσμα όλα αυτά τα προγράμματα, το σημαντικότερο είναι οι αλιείς-χρήστες τους να παραμείνουν στον χώρο», διότι, όπως παρατήρησε, «τα τελευταία χρόνια αυτό δεν είναι πολύ εύκολο»…

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…