Και οι Ρουμάνοι στο μετοχικό σχήμα του LNG Αλεξανδρούπολης;

Η δημόσια εταιρεία αερίου Rompetrol της Ρουμανίας θα είναι πιθανότατα ο 5ος μέτοχος στην κοινοπραξία του LNG Αλεξανδρούπολης.  Η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμβαλλόμενα μέρη είναι πολύ κοντά στο να δώσουν τα χέρια.

Υπενθυμίζεται ότι, στο έργο FSRU, εκτός από τον ιδρυτή του έργου που είναι η Gastrade, συμμετέχει με 20% η  GasLog που δραστηριοποιείται στη μεταφορά διά θαλάσσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) (συμφερόντων Λιβανού) και υπάρχουν συμφωνίες για συμμετοχή από 20% της ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής BulgarTransGas. Όπως γράφει το mononews, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα είναι μεγάλο, ωστόσο, οι συνέργειες που θα προκύψουν μέσα από την είσοδο της ρουμανικής εταιρείας, είναι ιδιαίτερα δελεαστικές, με αποτέλεσμα, αυτή την στιγμή να θεωρείται πως έχει ένα προβάδισμα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη και δεσμευτική φάση του market test , διαδικασία απαραίτητη για να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του έργου.  Εφόσον ολοκληρωθεί και το δεσμευτικό market test -που διαρκεί 40 ημέρες, στις αρχές του 2020 θα κλειδώσει και η χρηματοδότηση, τόσο η τραπεζική όσο και η επιδότηση και  θα μπορεί να ληφθεί η επενδυτική απόφαση. Σημειώνεται ότι το έργο είναι ένα από τα 8 έργα ελληνικού ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνεται στην 4η λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Διαβάστε ακόμη  Ο.Φ.Θ. Αλεξανδρούπολη: Μέλλον γεμάτο υποσχέσεις!

Παράλληλα, το επόμενο δίμηνο θα έχουν πραγματοποιηθεί οι συμφωνίες των 5 μετόχων του έργου ώστε να κλείσουν οι συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο. Η επένδυση για την ολοκλήρωση του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του έργου, και στους πρώτους μήνες του 2020, θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Στόχος είναι μέσα στο 2022 το έργο να είναι έτοιμο για εμπορική λειτουργία.