Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για Απεργία στις 6 ΜΑΗ

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΙΟΥ 2021

Όλοι μαζί

11:00 π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

10:00 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας

Η πρώτη Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι ημέρα σύμβολο για τους αγώνες μας, τις κατακτήσεις μας αλλά και τις διεκδικήσεις μας. Είναι ημέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ και όχι αργίας.

Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να βρίσκει τους εργαζόμενους όλου του κόσμου σε περίεργες συνθήκες εργασίας λόγω πανδημίας, αλλά τα μηνύματα της γίνονται επίκαιρα και γεμάτα ουσία. Κατακτήσεις που κερδήθηκαν ακόμα και με αίμα (8ωρο, πενθήμερο, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικές ελευθερίες) και ισχύουν κάποιες δεκαετίες, δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση, η οποία με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή επιχειρεί να τα καταργήσει.

Η επίθεση της Κυβέρνησης σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα έχει σκοπό για ακόμη μία φορά να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά εργοδοτικά συμφέροντα. Αντί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να προστατέψει τους εργαζόμενους διασφαλίζοντας την μόνιμη σταθερή εργασία τους με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας μέσα σε ένα δημοκρατικό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί ελεύθερα να οργανώνεται και να εκφράζεται μέσω των συνδικάτων, προσπαθεί να επαναφέρει τις συνθήκες εργασίας σε παλαιότερους καιρούς όπου επικρατούσε η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση των εργαζομένων με παράλληλη «φίμωση» του εργατικού κινήματος.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 • Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
 • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
 • Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
 • Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
 • Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Μία Κυβέρνηση που από τη μία παραδέχεται τις ελλείψεις σε προσωπικό και δομές που δημιουργήθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Παιδεία όλα τα προηγούμενα χρόνια και που χτυπάει το χέρι της στην πλάτη των εργαζομένων αναγνωρίζοντας την αξία της προσπάθειάς τους, αλλά τελικά μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για τις οποίες φωνάζαμε οι εργαζόμενοι τα χρόνια των μνημονίων αφήνοντας τους παράλληλα απροστάτευτους και χωρίς μέτρα ασφάλειας.

Και όλα αυτά γίνονται γιατί εδώ και χρόνια προσπαθούν όλες οι Κυβερνήσεις να ξεπουλήσουν δημόσια αγαθά και υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι ιδιωτικές μονάδες παροχής υγείας γιγαντώνονται αντί να περιορίζονται. Υπήρχε και υπάρχει σκοπιμότητα από τις Κυβερνήσεις.

Μία σκοπιμότητα που προσανατολίζεται να επιβληθεί από την Κυβέρνηση και στον τομέα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού με την δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης από δικηγορικά γραφεία. Πάνε οι εποχές που η Κυβέρνηση επικοινωνούσε ότι από το καλοκαίρι του 2020 θα βγαίνουν οι συντάξεις άμεσα, χωρίς αναμονή. Δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αλλά χρειάζεται επιπλέον προσωπικό στις Διευθύνσεις Προσωπικού, στις Εκκαθαρίσεις, στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο, προκειμένου οι χειρόγραφοι φάκελοι να ψηφιοποιηθούν και η έκδοση των αποφάσεων να γίνεται πιο γρήγορα. Και αντί η Κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο, ξεπουλάει αυτή τη δημόσια υπηρεσία σε ιδιώτες με αμφίβολα αποτελέσματα για την δαπάνη δημόσιου χρήματος και μάλιστα χωρίς έλεγχο. Ουσιαστικά οδηγεί τους εργαζόμενους, πολίτες αυτού του κράτους, να χρυσοπληρώνουν ιδιώτες εκμεταλλευόμενη την ανάγκη τους να πάρουν σύνταξη όσο πιο άμεσα γίνεται.

Διαβάστε ακόμη  Πολιτική δραστηριότητα ΚΟ ΑΜΘ του ΚΚΕ

Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται επίκαιρο και για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης που σε συνθήκες καραντίνας προσπαθεί να περάσει νομοσχέδια χωρίς διάλογο και χωρίς αντίδραση από τους εργαζόμενους λόγω των περιοριστικών μέτρων για τις συναθροίσεις. Τον αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα έχει δείξει ξεκάθαρα και στον χώρο της εκπαίδευσης όπου κατάργησε τον θεσμό των Αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο της «μαύρης επταετίας» στην χώρα μας.

 Μια Κυβέρνηση που είναι ικανή να μεταφέρει μέχρι και δημόσιες υπηρεσίες από περιοχή σε περιοχή αδιαφορώντας εκτός από τους εργαζόμενους και για τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, όπως όλοι ζήσαμε στην περιοχή μας με την απειλή για την μετακίνηση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου (ΠΓΑ) στην Αλεξανδρούπολη, επειδή οι πολίτες του Έβρου αντιδρούν σε διευρυμένες δομές μεταναστών και σε ουδέτερες ζώνες εντός της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Μια Κυβέρνηση που δικαιώνει σήμερα τους εργαζόμενους, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο φώναζαν για συστηματικούς τακτικούς ελέγχους με τεστ για τον κορωνοϊό και έρχεται τώρα με καθυστέρηση να παρέχει αυτή τη δυνατότητα ως ένα από τα μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό της πανδημίας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Πρέπει και οφείλουμε να μεταδώσουμε προς κάθε πλευρά τα μηνύματα της φετινής Πρωτομαγιάς:

 • Καταδικάζουμε όλες τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.
 • Απαιτούμε βελτίωση δομών και συνθηκών εργασίας.
 • Απαιτούμε προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους καλύπτοντας όλες τις βασικές ανάγκες του Δημόσιου Τομέα.
 • Απαιτούμε την προστασία των δημόσιων αγαθών και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών.
 • Απαιτούμε την προστασία των κοινωνικών αγαθών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
 • Απαιτούμε εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
 • Απαιτούμε την διασφάλιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα κατοχυρώνουν το 8ωρο, το 5μερο και θα προβλέπουν αύξηση των μισθών για μία αξιοπρεπή ζωή.
 • Απαιτούμε καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις υπηρεσίες με επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.
 • Αγωνιζόμαστε για την προστασία του δικαιώματος της εργατικής ελευθερίας και έκφρασης μέσα από τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα.

Την Πέμπτη 6η Μαΐου

 • Απεργούμε και Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά.
 • Στεκόμαστε αντάξιοι των γενεών των εργαζομένων που θυσιάστηκαν για όλα αυτά που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε δεδομένα και σήμερα διακυβεύονται.
 • Συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχει προκηρύξει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΙΟΥ 2021

Όλοι μαζί

11:00 π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

10:00 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας

Εκ της Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου