Καμιά αυτοκριτική, μόνο υποσχέσεις από Κικίλια στον Έβρο

Με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη για ένατη πλέον ημέρα στην περιοχή του Έβρου, με δυσκολότερο το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, και μέρες αφότου αποκαλύφθηκε η τραγωδία με τους 20 νεκρούς πρόσφυγες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα την Αλεξανδρούπολη και προανήγγειλε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο θα ενισχυθούν

«Θέλω να πω ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με νέες, παρότι είναι εδώ πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων, περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με πυροσβεστικά και με εναέρια μέσα. Στην προσπάθειά μας τις επόμενες μέρες, όσος χρόνος και να χρειαστεί να ελεγχθεί αυτή η πυρκαγιά», είπε ο υπουργός εν μέσω οργής για την συνεχιζόμενη καταστροφή.

Χωρίς και πάλι να κάνει ίχνος αυτοκριτικής ανέφερε πως «στο τέλος αυτής της προσπάθειας, όπως έχουμε κάνει φέτος με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, θα αξιολογηθεί και επιχειρησιακά».

Κατά τ’ άλλα υπονόησε εκ νέου το σενάριο του εμπρησμού, αν και διευκρίνισε πως «δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες και σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα».  Ο Β. Κικίλιας σημείωσε ότι «μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, αυτή της Αλεξανδρούπολης με αυτή της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας». Και συνέχισε: «Θέλω να πω ότι υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ».

Ο υπουργός ευχαρίστησε πυροσβέστες, εθελοντές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και πολίτες για τη μάχη που δίνουν όλες αυτές τις ημέρες.

Παράλληλα, προανήγγειλε μια «πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, που έχουν να κάνουν με την δασοπροστασία, που έχουν να κάνουν με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Διαβάστε ακόμη  Αυτό θα πει βιώσιμη αστική κινητικότητα! Ενα βαν «φύτρωσε» σε πεζόδρομο

Όπως είπε, στη συνέχεια, «σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα, τα αντιπλημμυρικά έργα που θα απαιτηθούν, τα έργα πυροπροστασίας, τα έργα πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά, τον επιχειρησιακό τρόπο που θα αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος».

«Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες, ακόμα και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη και ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές φορές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί, για ό,τι θα φέρει το μέλλον» τόνισε στις δηλώσεις του.

Ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και πέταξε με super puma πάνω απ’ τις πληγείσες περιοχές.

Δεν μπορεί να ελεγθεί, λέει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στη Δαδιά. Πολίτες και φορείς συνεχίζουν τις εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων, ενώ χθες οι κάτοικοι σε Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά έλαβαν εντολή ξανά για εκκενώσεις.

«Πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά» τόνισε (ΕΡΤ) ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: efsyn.gr