Καταγγελία για χρήματα των χρυσωρυχείων σε παρατάξεις της περιοχής στις εκλογές του ‘14

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Ανέστης Στρατιάδης, μέλος Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσωρυχείων, αναφορικά με χρήματα που ξόδεψαν οι εταιρείες χρυσού, όχι στις πρόσφατες, αλλά στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, με αποδέκτες συγκεκριμένους επικεφαλής συνδυασμών σε Αλεξανδρούπολη και Σάπες.

Ο κ. Στρατιάδης, μιλώντας στους «Απέναντι στον Δέλτα FM», σημείωσε πως η χρηματοδότηση των εταιρειών αυτών, που είναι και στο χρηματιστήριο, είναι συνεχής και κάθε φορά που ανακινείται το θέμα, όπως έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ανεβαίνει η μετοχή τους και αποκτούν έσοδα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του επικοινωνιακού τους τομέα.

«Κατά το παρελθόν, όχι σε αυτές, αλλά στις προηγούμενες εκλογές, ξόδεψαν χρήματα και στην Αλεξανδρούπολη και στις Σάπες, για συνδυασμούς που ήταν καθαρά υπέρ του χρυσού, που βέβαια καταποντίστηκαν και δεν ξανακατέβηκαν. Θα ήθελα να μας πουν οι Καναδοί, πόσα λεφτά ξόδεψαν για τις εκλογές και πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Να ξέρει ο κόσμος, οι επικεφαλής αυτών των συνδυασμών, ποιοι πραγματικά είναι και ποια συμφέροντα τούς διαφεντεύουν… Έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες για το πώς διαχειρίζονται κάποιοι το χρήμα, το οποίο ρίχνουν αυτές οι εταιρείες, και συγκεκριμένα η Eldorado, για να πετύχουν τους σκοπούς τους».

Με ένα κείμενο-αφιέρωμα στη χορηγία της «Ελληνικός Χρυσός» για τη μεταφορά μίας έκθεσης με θέμα «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος», από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, η οποία μάλιστα εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, οι εταιρείες του χρυσού συνεχίζουν το επικοινωνιακό τους «πάρτι».

Το συγκεκριμένο κείμενο που δημοσιεύθηκε σε πολλές μεγάλες ιστοσελίδες, έχει ως αφορμή την έκθεση που, πλέον, φιλοξενείται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ, με τη συνδιοργάνωση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), ωστόσο ο πραγματικός σκοπός του είναι να μας ενημερώσει για τη μεγάλη χορηγία της Ελληνικός Χρυσός και την «αρτιότητα» της συγκεκριμένης εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη  Μάκρη: Δειγματοληψίες σε ελαιώνες για την ορθή ανανέωσή τους

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα αναφέρονται τα παρακάτω:


«Η μεταφορά της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όπου δημιουργήθηκε και φιλοξενήθηκε από τον Μάιο του 2017, πραγματοποιήθηκε με την Μεγάλη Χορηγία της Ελληνικός Χρυσός, η οποία επιπλέον διέθεσε τα πολύτιμα πετρώματα που προσφέρθηκαν ως τιμητικό δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διάρκεια της εκδήλωσης. Σήμερα, η έκθεση στεγάζεται σε έναν χώρο αντάξιο τόσο της ποιότητας των εκθεμάτων όσο και του σημαντικού ερευνητικού έργου πίσω από αυτά — στο ολοκαίνουριο κτήριο του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο λιμάνι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, από τις 7 Οκτωβρίου που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, η έκθεση έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 3.500 επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείων που την αγκάλιασαν με ενθουσιασμό, δείγμα της υψηλής εκπαιδευτικής της αξίας. Στον χώρο βρίσκονται εθελοντές φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που ξεναγούν μικρούς και μεγάλους στον κόσμο των ορυκτών, αναδεικνύοντας τη σημασία τους στην καθημερινότητα και τον σύγχρονο υλικό πολιτισμό.
Η Ελληνικός Χρυσός, ως ενεργό μέλος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), υποστηρίζει με συνέπεια το έργο του και εξελίσσει μια μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία στην περιοχή της Χαλκιδικής λειτουργώντας τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σύμφωνα με τα κορυφαία περιβαλλοντικά πρότυπα και τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές διεθνώς. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που υλοποιεί η εταιρεία για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ορυκτά και τα πολλαπλά οφέλη τους για τον σύγχρονο πολιτισμό, την τεχνολογία, την εθνική και τοπική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτά παρουσιάζονται στο tosopolytima.gr».