«Βαρβάτο» πρόστιμο για «αντισυμβατική συμπεριφορά» της ΣΑΟΣ

Τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία ακολούθησε, ως όφειλε, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο, αφού κήρυξε ως έκπτωτη από τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη την εταιρεία «Άγιος Ευστάθιος», της επέβαλε και ενός είδους «πρόστιμο», δηλαδή την «κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης», που είχε υπογράψει η εταιρεία, όταν ανέλαβε τη γραμμή, με το ποσό των 22.287,52 ευρώ.

Έτσι, η εταιρεία καλείται να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό, λόγω της αδυναμίας της να εκτελέσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, δηλαδή την εκτέλεση των δρομολογίων, μετά τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν στα πλοία της, το καλοκαίρι.

Η είδηση προέκυψε από την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

Συγκεκριμένα, στην απάντηση του Υπουργού, αναφέρεται πως:  «Σχετικά με την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και επιστροφή, σημειώνεται ότι λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της αναδόχου εταιρείας ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ν.Ε., πλοιοκτήτριας του επιβατηγού – οχηματαγωγού (Ε/Γ – Ο/Γ) ΣΑΟΣ ΙΙ, μεσούσης της θερινής περιόδου, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεων».

Διαβάστε ακόμη  Ευρεία σύσκεψη στην ΠΕ Ξάνθη με θέμα τη σιδηροδρομική σύνδεση της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ακόμη, το Υπουργείο ενημερώνει πως στις 09-09-2019, εκδόθηκε πρόσκληση σύναψης σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και λίγες μέρες αργότερα, υπεγράφη με την ανάδοχο εταιρεία «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.» η σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και εγκρίθηκε πρόγραμμα δρομολογίων για την εξυπηρέτηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και επιστροφή. Επιπλέον, ακολούθησαν δύο προσκλήσεις, για α) εκτέλεση δρομολογίων με τακτική δρομολόγηση, η οποία απέβη  άκαρπη και β) αποκλειστικής εξυπηρέτησης της δρομολογιακής γραμμής,, η οποία, επίσης, απέβη άκαρπη. Κατόπιν τούτου, όπως αναφέρει ο Υπουργός, το θέμα της προκήρυξης της γραμμής θα εισαχθεί προς γνωμοδότηση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών , η οποία θα γινόταν στις 30/10.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο πλοίο που θα αναλάβει εκτάκτως την γραμμή, μετά τον «Αδαμάντιο Κοραή», θα είναι το Aqua Jewel, ενώ νέος διαγωνισμός για την ανάθεση του δρομολογίου σε σταθερή βάση θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020.