Κίνδυνος να μείνουν εκτός ΕΣΥ 10.000 γιατροί και νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν

Σε πλήρη αποτυχία οδηγείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναγκάσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων να εμβολιαστεί, με την απειλή της αναστολής εκτέλεσης καθηκόντων, καθώς, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 10.000 γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να αρνούνται τον εμβολιασμό, οδηγώντας, από 1η Σεπτεμβρίου το ΕΣΥ σε κίνδυνο διάλυσης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος «αυτή τη στιγμή ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί φτάνει στις δέκα χιλιάδες. Θεωρώ, δε, απίθανο τις επόμενες ημέρες ο αριθμός αυτός να μειωθεί καθώς πρόκειται για συναδέλφους οι οποίοι επιμένουν να αρνούνται τον εμβολιασμό και δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, να τεθούν δηλαδή σε προσωρινή αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων». Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως «η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι με την απειλή της προσωρινής διαθεσιμότητας οι υγειονομικοί θα έσπευδαν να εμβολιαστούν αποδείχθηκε εσφαλμένη. Δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός μετά την ψήφιση του νόμου. Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα διαλύσει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία από την 1η του Σεπτέμβρη, θέτοντας σε διαθεσιμότητα δέκα χιλιάδες υγειονομικούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό των εμβολιασμένων μεταξύ των γιατρών ανέρχεται κοντά στο 93%, ενώ στους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό είναι 87% με 88%. «Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και όσους έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα». Ωστόσο, αυτοί οι δέκα χιλιάδες δεν έχουν νοσήσει. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος ο βασικός λόγος είναι ότι φοβούνται. «Άλλοι πάσχουν από κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, άλλες είναι έγκυες ή θηλάζουν και οι θεράποντες γιατροί τούς λένε ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί οι οποίοι αντιτίθενται στον εμβολιασμοί για λόγους πεποιθήσεως».