«Κοινό Έδαφος»: ομάδα εργασίας οικολογικού χαρακτήρα στον Έβρο

Αναπτύσσοντας μια πλατφόρμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συμμετοχής για την προστασία και αναγέννηση του εδάφους, το «Κοινό Έδαφος για την Αειφορία» προσκαλει ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν εθελοντικά στο εγχείρημα «Κοινό Έδαφος», με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων στο Νομό Έβρου το διάστημα Απρίλιος-Δεκέμβριος 2019.

Οι συναντήσεις εργασίας θα πραγματοποιούνται 1-2 φορές το μήνα στην Αλεξανδρούπολη, και στοχεύουν στην εδραίωση μιας δυναμικής ομάδας έρευνας και δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αυτό είναι το μήνυμα της ομάδας: «Ενδιαφέρεσαι για το αστικό πράσινο, την αγροδιατροφική παραγωγή, την επανασύνδεση με τη γη, την κλιματική δράση, τον συμμετοχικό σχεδιασμό; Έχεις χρόνο και όρεξη να καλλιεργήσεις το ‘Κοινό Έδαφος για την αειφορία’ σε πρακτικό αλλά και συμβολικό επίπεδο; Ελάτε να γνωριστούμε, να μιλήσουμε για Παγκόσμιους Στόχους και να αναλάβουμε τοπική δράση!»

Οι στόχοι του έργου

Το «ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ για την Αειφορία» αποτελεί μία πλατφόρμα ενημέρωσης, συμμετοχής και τοπικής δράσης για τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη, το έργο εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας της αγροτική παραγωγής, την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων. Στόχος είναι να αναδείξει στο ευρύ κοινό τη σημασία του εδάφους για την αγροτική παραγωγή, την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη  Επέκταση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στη Χιλή Αλεξανδρούπολης

Το έργο αποτελεί spin-off του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολιτών GROW Observatory και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις με τους Πολίτες» του Πράσινου Ταμείου.

Με περιοχή στόχευσης το Νομό Έβρου, την περίοδο Μάρτιος – Δεκέμβριος 2019 το «Κοινό Έδαφος» θα υλοποιήσει:

  • Ερεύνα καλών πρακτικών και παραδοσιακών μεθόδων προστασίας του εδάφους
  • Μηνιαίες συναντήσεις έρευνας και δράσης με πολίτες και τοπικούς φορείς
  • Συμμετοχικά εργαστήρια διαβούλευσης σε παραδοσιακά καφενεία της υπαίθρου
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους
  • Μία ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης σε ψηφιακά μέσα και τοπικά ΜΜΕ
  • Ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης κοινού