Κομοτηνή: Δάκρυσαν οι Έλληνες της Μαριούπολης

Μπορεί η φθινοπωρινή βροχή να απέτρεψε τους ντόπιους από το να παρακολουθήσουν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, εκείνοι, ωστόσο, δεν πτοήθηκαν. Βρέθηκαν στην άκρη του δρόμου, ώρα πριν, και όταν η Ελληνική σημαία στα χέρια των οπλιτών πέρασε από μπροστά τους εκείνοι χειροκρότησαν με δάκρυα στα μάτια. Ο λόγος για τους πενήντα Ομογενείς από την Μαριούπολη της Ουκρανίας, που με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και την στήριξη του Δήμου Κομοτηνής φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στη Ροδόπη.

Οι «Ρουμαίοι»…
«Νιώθουμε την Ελλάδα μέσα μας, εδώ» λένε και γυρίζουν το χρόνο πίσω, τότε που οι παππούδες άφηναν πίσω την Κριμαία για να ζήσουν σε χωριά κοντά στην Μαριούπολη. Σ’ αυτή την Περιφέρεια, λένε, υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων. «Ρουμαίοι» σημειώνουν τονίζοντας τη λέξη. Πενήντα από τους 100.000 ή 150.000 που ζουν στη Μαριούπολη, στην πόλη της Ουκρανίας, στο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας, δίπλα στην Μαύρη Θάλασσα.

Γνωριμία με τον τόπο
Επισκέφτηκαν τη Μαρώνεια, το Φανάρι, τη Βιστωνίδα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής,παρακολούθησαν χορευτική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς της Θράκης. Σήμερα θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης. «Η ψυχή μας έχει Ελλάδα. Πολύ Ελλάδα» δηλώνει με τα σπαστά της Ελληνικά η κα Σβετλάνα. Πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρώτη «γεύση» από την πατρίδα, όπως λέει. «Όλοι είμαστε Έλληνες» λέει ξανά απολαμβάνοντας κάθε τι που έχει σχέση με την περιοχή. Μετά την κατάρρευσή της Σοβιετικής Ένωσης πολλοί Έλληνες της Μαριούπολης ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτοί έμειναν, συνέχισαν να ζουν εκεί. Ενωμένοι, ήσυχοι, νομοταγείς. Ανησυχούν κάθε φορά που μια καινούργια ταραχή ξεπροβάλει στο Ουκρανικό έδαφος,έχουν μάθει να είναι προσεκτικοί και να συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα, να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να μην ξεχάσουν ποτέ την Ελλάδα.
Στάθηκαν γύρω από το Ηρώον και την ώρα της έπαρσης της σημαίας και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου δάκρυσαν. Στάθηκαν σιωπηλοί αποτίοντας το δικό τους φόρο τιμής. Κι όταν αποχώρησαν ψέλλισαν τα ίδια λόγια αγάπης για την Ελλάδα με την ευχή να έρθουν ξανά.

Διαβάστε ακόμη  «Προοπτική Πολιτών» η νέα παράταξη που προέκυψε μετά την απόσυρση του «Πόλη και Πολίτες»

Πηγή ΕΡΤ / Μαρία Νικολάου