Ο Νίκος Θεολόγου είναι νέος αγρότης. Για πρώτη φορά φέτος δοκίμασε την παραγωγή ρεβιθιού και φασολιών.«Οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δοκιμάσουν διαφορετικές καλλιέργειες» δηλώνει και σημειώνει ότι το βαμβάκι εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Όπως τονίζει ο νεαρός αγρότης ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα μας. «Οι νέοι αγρότες πρέπει να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό»προσθέτει ο πατέρας του, ο κύρ Βασίλης σημειώνοντας ότι στο παρελθόν οι συγχωριανοί του καλλιεργούσαν φασόλια,ρεβίθια, κολοκύθια κ.α. «Αν καλλιεργήσουμε τουλάχιστον όσπρια, θα έχουμε να τρώμε κάτι ελληνικό κι όχι ο,τι εισαγόμενο. Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να ασχοληθούν, να το παλέψουν, να αγωνιστούν για να τα καταφέρουν.»
Οι νέοι αγρότες ακόμη περιμένουν…
900 νέοι αγρότες εντάχθηκαν στα προγράμματα των Νέων Αγροτών το 2009 και το 2014 εντάχθηκαν ακόμη 1350 άτομα στα Σχέδια Βελτίωσης, χωρίς , όμως, ακόμη να έχει γίνει το σεμινάριο της εκπαίδευσης από τον ΕΛΓΑ και χωρίς να έχει καταβληθεί η δεύτερη δόση που τους οφείλεται.
Νέο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες
Νέο πρόγραμμα νέων αγροτών θα τρέξει από τις αιρετές περιφέρειες το Φθινόπωρο. «Έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για νέες καλλιέργειες. Η αρχή έγινε με την καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού και ακολουθούν όσπρια, καρυδιές, φουντουκιές κ.α.» δηλώνει ο κ.Παναγιώτης Μπαξεβανίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αν. Μακεδονίας Θράκης. Παράλληλα, σπεύδει να σημειώσει ότι: «Πρέπει κάποιος να δει που θα τις διαθέσει τις νέες καλλιέργειες και μετά να τις επιλέξει, ιδίως αν πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες».
Φώτο:Ο Νίκος Θεολόγου, καλλιεργεί φασόλια και ρεβίθια Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου