Κραυγή απόγνωσης από τους φοιτητές Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου – Χάνουν το εξάμηνο

Σε κακόγουστο σήριαλ εξελίσσεται η κατάσταση με τη σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου που λίγο πριν τα Χριστούγεννα…ακόμα δεν έχει λειτουργήσει κανονικά.

Για τη Δευτέρα 25/11 είχε προγραμματιστεί η -εκτός απροόπτου και ήδη μετά από μεγάλη καθυστέρηση- έναρξη των μαθημάτων στη Νοσηλευτική σχολή Διδυμοτείχου, την οποία περιμένουν με μεγάλη αγωνία, πέρα από τους τοπικούς φορείς και οι ίδιοι οι 750 φοιτητές, νέοι και παλαιότεροι. Ωστόσο, το απρόοπτο, δυστυχώς, συνέβη, και αφορά τις παραιτήσεις 5 καθηγητών, οι οποίοι, για διάφορους λόγους, έκριναν, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ότι δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν τη διδασκαλία των μαθημάτων.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24/11, στο Διδυμότειχο, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και το Υπουργείο Παιδείας:

-η άμεση λειτουργία του παραρτήματος Νοσηλευτικής Σχολής Διδ/χου με το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό.

– η επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού.

– και να δρομολογηθεί επείγουσα  συνάντηση με την Υπουργό  Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας κ. Βασίλειο Διγαλάκη  όπου θα αποφασιστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία και το μέλλον της Σχολής στο Διδυμότειχο.

Η συνάντηση αυτή, κατά πάσα πιθανότητα και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Όπως δήλωσε στους «Απέναντι στον Δέλτα FM» ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, παρά το γεγονός ότι πολλές σχολές στη χώρα λειτουργούν με ελλείψεις, για κάποιον λόγο, κι ενώ είχε βγει και το πρόγραμμα σπουδών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη των μαθημάτων, με αποτέλεσμα η ανησυχία να μεγαλώνει και να προκύπτουν εύλογες αντιδράσεις και από τους γονείς των φοιτητών. Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, ο αριθμός των διαθέσιμων καθηγητών καθιστά δύσκολη, αλλά εφικτή την έναρξη του εξαμήνου, το οποίο, όπως είπε, αν δεν ξεκινήσει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά για το μέλλον της Νοσηλευτικής.

«Η κατάσταση έχει πλέον φτάσει σε ένα σημείο που δεν χωρά άλλη υποχώρηση. Προσωρινές λύσεις σε μορφή παυσίπονου έδειξαν ότι δεν δουλεύουν. Πρέπει να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα με οριστική λύση και όχι να ανακουφίζουμε τα συμπτώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννογλου.

Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές

Με δήλωση της στα “Φοιτητικά Νέα”, φοιτήτρια τονίζει:

«Όντας φοιτητές στη σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια απελπιστική κατάσταση, που είναι να αιτούμαστε το αυτονόητο. Τη μη διακοπή των σπουδών μας και την μη απώλεια εξαμήνου. Το φετινό ακαδημαϊκό ημερολόγιο ορίζει έναρξη μαθημάτων για τις 30/09/2019 και εμείς έπειτα από 5 αναβολές έναρξης και ένα προσωρινό- εκκρεμές πρόγραμμα που ακυρώθηκε, βρισκόμαστε σε κατάσταση απόγνωσης. Για την σχολή μας δεν υπάρχουν μόνιμες θέσεις καθηγητών, ούτε αρκετοί καθηγητές με τα απαραίτητα προσόντα για να μπορούν να μας διδάξουν.

Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν καθηγητές σε τοπική εμβέλεια, οι οποίοι να πληρούν τα απαραίτητα προσόντα για να εργασθούν ως ωρομίσθιοι. Είναι άνομο να παραμένει ΚΛΕΙΣΤΗ η σχολή μας, ενώ όλες οι υπόλοιπες στην Ελλάδα λειτουργούν κανονικά. Δεν πρόκειται απλά για μια καθυστέρηση αλλά για απώλεια εξαμήνου πλέον! Είναι άνομο να χάσουμε έστω και ένα εξάμηνο. Θέλουμε να σταματήσει η κοροϊδία!

Διαπράττεται ένα ακαδημαϊκό έγκλημα εις βάρους μας. Αιτούμαστε ισότιμη και αξιοκρατική εκπαίδευση, όπως όλοι οι φοιτητές της χώρας μας. Δεν είμαστε φοιτητές β΄ κατηγορίας, έχουμε και εμείς δικαιώματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουμε να βρεθεί μια λύση άμεσα χωρίς να υπάρχουν απώλειες για εμάς. Η σχολή όπως αποδεικνύεται δεν μπορεί να λειτουργήσει, για αυτό το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το ΔΙ.ΠΑ.Ε οφείλει να δώσει μια λύση στο πρόβλημά μας».

https://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82/17488-2019-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%B5