«Μάστιγα» η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 6 παραβάσεις την ημέρα στην ΑΜΘ!

«Το 35% των Ελλήνων πιάνει τιμόνι ενώ έχει πιει» αναφέρει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ), με αφορμή την έξοδο για το Πάσχα, σημειώνοντας ότι μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Άλλωστε, σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία παραβάσεων των αστυνομικών διευθύνσεων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η συγκεκριμένη παράβαση είναι σταθερά η δεύτερη πιο συχνή, με ένα μέσο όρο 6-7 περιστατικών σε καθημερινή βάση.

Ρίχνοντας μια ματιά στο ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του  Μαρτίου του 2019, παρατηρούμε ότι από Έβρο ως Δράμα, μέσα σε ένα μήνα, σημειώθηκαν 25 τροχαία δυστυχήματα, ενώ ένας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του. Το κυριότερο αίτιο των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η οδήγηση σε κατάσταση μέθης. Μάλιστα, για τον μήνα Μάρτιο, βεβαιώθηκαν 176 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος…

Διαβάστε ακόμη  Ο.Φ.Θ. Αλεξανδρούπολη: Μέλλον γεμάτο υποσχέσεις!

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες οδηγοί αψηφούν τους κινδύνους και πιάνουν το τιμόνι έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να το ξανασκεφτούν. Το 35% των Ελλήνων οδηγών απαντά ότι οδηγεί ακόμη κι αν έχει καταναλώσει αλκοόλ, χωρίς να δίνει σημασία στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στον οργανισμό και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά και τη ζωή άλλων συνανθρώπων του. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη κατά μέσο όρο το 25% των οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, «σε κατάσταση μέθης δεν βρισκόμαστε -όπως, δυστυχώς, πιστεύει ο περισσότερος κόσμος- όταν ζαλιζόμαστε ή τρεκλίζουμε στο δρόμο ή έχουμε δυσκολία στη σωστή άρθρωση λέξεων. Η οδηγική ικανότητα επηρεάζεται και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλης -λίγο πάνω από το όριο- στις οποίες έχουμε άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερεμπιστοσύνη και μείωση των ικανοτήτων».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Λέων καταλήγει, στέλνοντας το μήνυμα ότι «τις μέρες αυτές που συνηθίζεται η κατανάλωση αλκοόλης ο οδηγός της παρέας πρέπει να παραμείνει νηφάλιος, έτσι ώστε όλοι να ταξιδέψουν ασφαλείς και να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα».