Μαζί για ζωή / Δυσαρέσκεια για τη Δίμηνη αναστολή λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων Έβρου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου ¨Μαζί για Ζωή¨, εκφράζει τις δυσαρέσκειά του προς την απόφαση της Πολιτείας και για την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι.) της περιοχής μας.  

Η απόφαση αυτή μας δημιουργεί μία έντονη ανησυχία ως προς τα πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται, στερώντας από την κοινωνία πολύτιμες υπηρεσίες της ΠΦΥ. Τονίζουμε ότι η αποδυνάμωση της ΠΦΥ από τις απομακρυσμένες περιοχές και τους χρόνιους ασθενείς υποκρύπτει δυνητικούς κινδύνους, για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων και ασθενών. Ο χρονίως πάσχων πού θα απευθυνθεί άραγε γα την παρακολούθησή του, για τη συνταγογράφηση του,  για την όποια τροποποίηση της αγωγής του; Μία απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης καθίσταται εργώδης και προβληματική με την παύση λειτουργίας των Π.Ι, πολύ περισσότερο στο Νομό μας, που τα απομονωμένα ή απομακρυσμένα χωριά αποτελούν μεγάλο μέρος του. Για να μην υπολογίσουμε τα έκτακτα περιστατικά, όπου η επιτόπια παρουσία ιατρού μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Πολύ περισσότερο δε στο Νομό μας, με τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, όπου υπάρχουν χωριά σε απόσταση άνω των 130 χιλιομέτρων από την (έκκεντρα ευρισκόμενη) πρωτεύουσα!

Εν μέσω πανδημίας, η ΠΦΥ είναι αυτή που αυτήν την στιγμή έχει στην πλάτη της την φροντίδα των μη-Covid πασχόντων και δεν αποτελεί είδος προς διαπραγμάτευση, Φυσικά οι έκτακτες καταστάσεις χρήζουν έκτακτων μέτρων, όχι όμως εις βάρος άλλων ομάδων πληθυσμού. Όπως δεν αποτελεί λύση η στελέχωση των νοσοκομείων με μετακινούμενους ιατρούς από την ΠΦΥ προς στήριξη μονάδων Covid, βάζοντας ζωές σε κίνδυνο, χωρίς τον ανάλογο σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμη  Συγκινητική η δράση των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού για τα Τέμπη

Διακρίνουμε και πάλι να αναπτύσσεται η εικόνα ενός μονόπλευρου ΕΣΥ («μιας νόσου»), που παραμένει με μειωμένα εφόδια για να μπει στην μάχη, και που καλείται να αντιμετωπίσει μια πανδημία με λύσεις – “μπαλώματα”. Θεωρούμε ότι η ορθή  λύση για όλα αυτά είναι προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ, με ταχείες διαδικασίες  (και όχι αντίθετα, υποστελέχωση της ΠΦΥ, που αυτήν την στιγμή πρέπει να σηκώσει το βάρος των μη Covid ασθενών, την ώρα που δεν υπάρχει και αρκετή κάλυψη ασθενοφόρων στο Νομό μας!).

Συμπερασματικά: ως εκπρόσωποι ασθενών εκφράζουμε την αντίθεσή μας. Ζητάμε να είμαστε ισότιμα μέλη στις συζητήσεις που γίνοντα για τους ασθενείς, γιατί σίγουρα εμείς, ως πάσχοντες, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις θέσεις  των πασχόντων / ασθενών.

Ως Σύλλογος, είμαστε περήφανοι για ότι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε με το ίδιο πάθος στο μέλλον για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και θεραπείας του καρκινοπαθούς και χρόνιου ασθενούς στην περιοχή μας – και ευρύτερα, σε όποια περιοχή της Ελλάδος.

Για το δικαίωμα στη θεραπεία μας, στην ποιότητα ζωής μας και στη ζωή, συνολικά!

Ενημερώνουμε επίσης ότι, για το θέμα αυτό, εστάλη και η έγγραφη τοποθέτηση μας στον Υπουργό Υγείας, την Αν. Υπουργό Υγείας και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, όπως Δήμους και Περιφέρεια ΑΜΘ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο