Με ρυθμούς χελώνας οι συμψηφισμοί για το 12% : 10 αποφάσεις τον μήνα για 1.500 περιπτώσεις 

Μετά από παλινωδίες ετών ξεκίνησε επιτέλους η εφαρμογή της τελευταίας ΚΥΑ (47284/359117-11-2020) με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει από την κατάργηση με νόμο του 12% (νόμος Σταθάκη 2015) και μετά από απορριπτική δικαστική απόφαση,  ρυθμίζοντας τις οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις της Θράκης που αφορούν το 12% του κόστους εργασίας  (για τα έτη 2010 – 2015) με την μέθοδο του συμψηφισμού των οφειλών τους προς το Δημόσιο (Εφορία ή Ταμεία).

Έτσι ενώ θεωρητικά η διαδικασία ξεκίνησε από το καλοκαίρι παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία όπου εμπλέκονται πολλοί φορείς. Ωστόσο παρότι είναι υποχρέωση του Δημοσίου να επιδείξει συνέπεια και να επισπεύσει τις διαδικασίες το αρνητικό αποτέλεσμα με τις καθυστερήσεις το υφίστανται οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές που δεν συμψηφίστηκαν και αναμένουν στο …ακουστικό τους! Κι αυτό ίσως θα ήταν έως ένα σημείο ανεκτό αν δεν αδυνατούσαν να λάβουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αν δεν κινδύνευαν με διώξεις, κατασχέσεις ή ενεχυριάσεις.

Διαβάστε ακόμη  Υψηλά τα μισθώματα που ζητά η Μητρόπολη για τις εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο

Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα ο πρόεδρος του  Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ κ. Χρήστος Γιορδαμλής εξέφρασε την απογοήτευσή του από τον ρυθμό που διεκπεραιώνονται οι συμψηφισμοί. Αναφέρει δε πως ενώ υπάρχουν 1.500 εγκρίσεις σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και ολοκληρώνεται ο συμψηφισμός ανά 10 κάθε μήνα! : «Στείλαμε την επιστολή στα υπουργεία και περιμένουμε απαντήσεις. Κανείς δεν μας λέει υπεύθυνα γιατί  προχωρά η διαδικασία με τόσο αργό ρυθμό. Μόνο εικασίες κάνουμε ότι φταίνε οι υπηρεσίες που είναι αποδεκατισμένες λόγω της πανδημίας, όπως μας αναφέρουν κάποιες φορές. Αυτό όμως έχει εφιαλτικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία. Ξέρουμε ότι οι βουλευτές της περιοχής μας έχουν προβεί σε ενέργειες και μας στηρίζουν αλλά πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση και να επισπευστούν οι διαδικασίες του συμψηφισμού».

Πηγή : Εμπρός