Η τελική επίθεση του Μαξίμου στον Νίκο Δένδια 

Άρθρο στην πλέον φιλοκυβερνητική εφημερίδα διασύρει τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών

Φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να υποχρεώσει τον υπουργό εξωτερικών Νίκου Δένδια σε παραίτηση. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί άρθρο της εφημερίδας Τα Νέα, εφημερίδας που απηχεί πλήρως τις θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο είναι ίσως το πλέον προσβλητικό κείμενο που έχει γραφτεί ποτέ από φιλοκυβερνητικό έντυπο για εν ενεργεία υπουργό.

Ο αρθρογράφος επιτίθεται ευθέως κατά του Νίκου Δένδια για την στάση του στο Ουκρανικό. Η συγκυρία όμως που γίνεται αυτή η επίθεση, σχετίζεται άμεσα με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το περιβάλλον που έχουν τελείως διαφορετική οπτική στα ελληνοτουρκικά από τον υπουργό εξωτερικών. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο χρόνια, όταν ο Νίκος Δένδιας ζητούσε επιτακτικά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας τόσο για το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη, όσο και για τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας από ερευνητικά και πολεμικά πλοία της γείτονος χώρας.

Τότε είχε γίνει και η πρώτη επίθεση του Μαξίμου στον υπουργό, με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ, όπου ο Νίκος Δένδιας παρουσιαζόταν περίπου ως «πολεμοκάπηλος», σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δεν ήθελε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού φαίνεται ότι ήταν το σημείο μηδέν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει οπωσδήποτε έναν διάλογο με την Τουρκία για μία σειρά θεμάτων, που φυσικά υπερβαίνουν την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει χαραχτεί και συνεχίζει να την υπηρετεί ο Νίκος Δένδιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά συνεχώς για «θαλάσσιες ζώνες», όρος που συμπεριλαμβάνει και την αιγιαλίτιδα ζώνη η οποία αποτελεί ισοδύναμο του εθνικού εδάφους, ενώ ο υπουργός εξωτερικών παραμένει στην μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την χάραξη της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και μόνο.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί από τον Νίκο Δένδια ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του, στο τελευταίο του ταξίδι στην Τουρκία.

Είναι λοιπόν αυτονόητο πως η συνύπαρξη των δύο ανδρών πρέπει να τερματιστεί. Όχι όμως με την αποπομπή του Νίκου Δένδια, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός εξωτερικών θα γινόταν ήρωας, αλλά πιέζοντας τον να υποβάλει την παραίτησή του.

Το σημερινό δημοσίευμα του δείχνει την έξοδο και όλοι πλέον αναμένουν ποια θα είναι η αντίδραση του ΥΠΕΞ.

Πηγή Newsbreak.gr