Με το πάσο της η Περιφέρεια ΑΜΘ για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων

Τις μεγάλες καθυστερήσεις και το έλλειμμα ενημέρωσης, αναφορικά με την πολυδιαφημισμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσα από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέαςτης Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο ανακοινώθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, αποκαλύπτει επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης προς τον Περιφερειάρχη. Να θυμίσουμε πως λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο  Χρήστος Μέτιος δήλωνε σε πανηγυρικό κλίμα πως έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 1.000 αιτήσεις, από τις συνολικά 19.000 που είχαν κατατεθεί ως εκείνη την στιγμή, οι οποίες μάλιστα θα πληρώνονταν άμεσα.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν δοκιμαστεί τόσο πολύ από την πανδημία. Μπορεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων να είναι χρονοβόρα, όμως, η περιφέρεια θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τους επαγγελματίες της ΑΜΘ για τις προθέσεις της και όχι να τους έχει επ’ αόριστον στο «περίμενε». Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει, σεβόμενη τις δυσκολίες επιχειρηματιών και εργαζομένων, που περιμένουν τόσο καιρό μία σανίδα σωτηρίας.

Διαβάστε την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης: 

«Aξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Με την παρούσα αιτούμαστε ενημέρωση από την Περιφέρεια ΑΜΘ για το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της μη επιστρεπτέας στις επιχειρήσεις καθώς θεωρούμε ότι αυτή έχει καθυστερήσει σημαντικά χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το εν λόγω θέμα.

Επισημαίνουμε ότι αναφερόμαστε στην καθυστέρηση των διαδικασιών που αφορά στην καταβολή της μη επιστρεπτέας που καλύπτει το πρώτο κύμα της πανδημίας ήτοι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020 καθώς τώρα διανύουμε το τέλος του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε επίσης ότι η παρούσα κατάσταση λόγω COVID-19 για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής  είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχει πληγεί το σύνολο των επιχειρήσεων που αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα της οικονομίας και ως εκ τούτου καθημερινά λαμβάνουμε την έντονη αγωνία επιχειρήσεων και επαγγελματιών μελών μας για άμεση εξασφάλιση κρίσιμης ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, και το τεράστιο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των διαδικασιών για την καταβολή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, αναμένοντας αυτή να δώσει μια ανάσα στους ωφελούμενους μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της περιόδου ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αποφύγουν λουκέτα των επιχειρήσεων τους. Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες» .