Τα βρήκαν κυβέρνηση και χρυσωρυχεία για τη Χαλκιδική, ακολουθεί η Θράκη;

Λίγο πριν την υπογραφή της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης κι εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Χαλκιδικής, αλλά και του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η παραχωρησιούχος εταιρεία. 

Αυτό υποστηρίζουν πηγές που παρακολουθούν τις εδώ και ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η σύμβαση και το business planτης θυγατρικής της καναδικής Eldorado Gold θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση με νόμο, αλλά απαιτείται λίγος χρόνος ακόμη προκειμένου να ενημερωθεί και ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, τουλάχιστον όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν τον ανασχηματισμό. Η νέα σύμβαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καλύπτει αφενός τις απαιτήσεις των Καναδών για τη θέσπιση δικλίδων ασφαλείας ως προς την τήρηση των χρόνων αδειοδότησης των εργασιών, δραστηριοτήτων και εγκατάστασης εξοπλισμού. Αφετέρου, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας εμφανίζεται περισσότερο γενναιόδωρο ως προς τα έσοδα του δημοσίου, τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες, το ύψος των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας.

Με τα τελευταία, σχολιάζουν οι προαναφερόμενοι παράγοντες, ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Το site κατάφερε να μάθει πως, για παράδειγμα, από τις επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν στην 25ετία, το 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει τα πρώτα πέντε χρόνια. Αφορά κατά κύριο λόγο την κατασκευή του εργοστασίου της μεταλλουργίας για τον χρυσό στις Σκουριές. Ή ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη Χαλκιδική θα ανέλθουν σε «πολλά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» και τα περισσότερα έργα κοινωνικής ευθύνης θα υλοποιηθούν νωρίς (εμπροσθοβαρώς). Επίσης οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν στις 3.000 από 1.800 σήμερα, στην κατασκευαστική περίοδο, ενώ οι προβλέψεις άμεσων κι έμμεσων θέσεων εργασίας υπολογίζονται στις 5.000 στα πρώτα 2,5 χρόνια της νέας σύμβασης.

Διαβάστε ακόμη  Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους γείτονες είναι θεμιτοί, ακόμη και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Όλα καλά μέχρι εδώ και «το κλίμα θετικό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο τηρείται ακόμη σιγή ιχθύος για το επίμαχο θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή ως προς τη μέθοδο που θα ακολουθήσει η Ελληνικός Χρυσός για την επεξεργασία του χρυσού… και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, σχολιάζει το δημοσιεύμα.

Υπενθυμίζουμε πως πριν περίπου 3 μήνες, ο πρόεδρος της Eldorado Gold George Burns εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρεία  θα λάβει στο β’ εξάμηνο του 2021 το «πράσινο φως» για να υλοποιήσει το επενδυτικό της project και στην περιοχή του Περάματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του κ. Burns, για την εξόρυξη στο Πέραμα, η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.